Vés al contingut
1

El Pla Local de Seguretat de Pineda al ple d'abril

El ple de l'Ajuntament de Pineda ha tractat el Pla Local de Seguretat. En el ple, celebrat aquest dilluns a la tarda, tots els grups municipals es van posicionar sobre aquest pla i la necessitat que sigui una bona eina per al municipi. Un ple que, després de dos anys torna a ser presencial i que es va poder seguir en directe per Ràdio Pineda on line i pel Canal Youtube de l'Ajuntament.

 

ESCOLTA AQUÍ el ple
 

 

Recordem que la Junta Local de Seguretat va aprovar el Pla local fa un mes i ara ha passat per ple. La regidora de Seguretat Pública, Sílvia Biosca, va explicar en el ple que es contemplen objectius, actuacions a realitzar i avaluació i seguiment de les accions que es prenguin. Per l'elaboració,. també es va incloure una enquesta ciutadana i la participació d'agents econòmics, polítics i socials, així com d'entitats del municipi.

 

La regidora portaveu d'ERC_JxP, Mònica Palacín, va dir en el ple que el més important no és només respondre correctament quan hi ha actes bandàlics o delictius, sinó també la prevenció. Va recordar que és un aspecte en el qual ja havien fet incidència en alguna moció presnetada pel seu grup. També va expressar la necessitat d'aquest pla i el fet que ja estigui vigent.

 

El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, va valorar positivament que el pla entri en vigor, «ja que pot ajudar a millorar la seguretat i també millorar la sensació d'inseguretat», segons va afirmar. Va dir que és «una eina i un punt de partida per anar treballant i a mig i llarg termini, i veure si hi ha aspectes que cal modificar».

 

La regidora portaveu de EM-Junts, Noemí Llorens, va dir en el ple que «el pla ha de servir per millorar i n'haurem de fer seguiment». Va destacar que, a través de les enquestes s'identifiquen tres grans aspectes que són importants: l'economia, l'incivisme i la inseguretat. També va demanar que s'aposti perquè hi hagi més dones al cos policial municipal.

 

La regidora de Sílvia Biosca, va respondre que el fet que no hi ha dones és una realitat, i cal fer alguna acció formativa per tal de revertir-ho. També va explicar que la participació en l'enquesta va ser baixa, però que les respostes reflecteixen la realitat. També va reafirmar que la part de prevenció és important, «i apareix en tres dels cinc objectius del Pla Local de Seguretat».


 

Altres punts

El ple va aprovar un canvi per la modificació de la representació política en les Juntes de Compensació i en la resta d'entitats de Gestió Urbanística. El PSC va votar a favor i els grups de l'oposició van abstenir-se


 

El ple va aprovar per unanimitat «la devolució de la garantia definitiva del contracte de gestió del servei públic de les Llars d'infants municipals (2009-2019), adjudicat pel Ple en sessió de 30.07.2009»


 

El ple va donar compte del Decret (ALC/679/2022 de 5.04.2022) de sol·licitud de justificacions de les aportacions rebudes pels Grups Municipals, exercici 2021.


 

El ple també va donar donar compte dels informes de morositat i període mig de pagaments referits a l'Ajuntament de Pineda de Mar, l'organisme autònom Fundació Pública Municipal Joan Josep Tharrats d'Art Gràfic i la Societat Mercantil municipal Via a Punt SL corresponents al primer trimestre de 2022.


 

El ple de l'Ajuntament de Pineda aprova una moció del PSC sobre la «corresponsabilitat i cogovernança amb el món local pel que fa al foment i al finançament de l’educació de 0-3 anys a Catalunya». La moció insta «al govern de la Generalitat de Catalunya a abordar la universalització de l’Educació infantil, mitjançant el creixement del nombre de places públiques a on estableixi el nou Mapa de 0-3 anys de Catalunya, millorant el finançament de les places actuals i, posteriorment, avançar vers el finançament complert del terç del cost de la plaça corresponent a les famílies.»

La regidora d'educació, Sandra Pérez Maldonado, va alertar que «el fet que sigui gratuït, de la forma que està plantejada, farà que hi hagi més demanda de places, i com no es garanteix la universalitat no hi haurà places per a tothom». «També cal que els ajuntaments rebin els recursos de la Generalitat.»


 

ERC Abstenció

La regidora portaveu d'ERC_JxP, Mònica Palacín, va dir que una part de la moció és acceptable però l'altre posa en qüestió un acord fet amb les entitats municipalistes. «Els ajuntaments socialistes no estan contents, però s'ha fet molta feina per aconseguir la gratuïtat i l'objectiu és la universalitat». Va dir que «saben que amb aquest acord es necessitaran més places» Va anunciar que les llars d'infants privades tindran ajuts de 800€ per famílies i això no ho han dit. I pel que fa al retorn del deute, està aprovat pel Parlament i ja han començat a cobrar. La mesura el que vol és que les dones puguin tornar al món laboral.

 

Pineda En Comú: A favor

El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, va dir en el ple que celebren «que es fan passes en favor de les famílies, però sense un bon finançament no és possible avançar, i és insuficient». Va dir que «cal tenir en compte que s'està millorant la garantia de la igualtat d'oportunitats i una bona educació, i per això va votar a favor»

 

JUNTS: abstenció

Noemí Llorens: Entenem que la moció es presenta per millorar el servei al nostre municipi. Una feina prèvia que s'ha fet i cal valorar, servei educatiu. Consolidar la gratuïtat i a posteriori la universalitat.

 

 

Torn obert de paraules


 

ERC-JxP va preguntar per la possibilitat que Pineda tingui una residència per a la gent gran pública, ja que és un projecte que s'ha debatut en algunes ocasions. També van demanar pel cost que ha tingut les festes de Nadal a Pineda. També han demanat més il.luminació a la rotonda de la N-II amb Santiago Rusiñol de Pineda i millores a la resta de rotondes. També han demanat millores a la plaça de can Moré, amb més llum i un wc públic. També han demanat millores a la zona de l'skate de Pineda, amb la instal.lació d'un wc i la licitació d'una guingueta.


 

Pineda en Comú ha demanat que l'Ajuntament respongui les instàncies en temps i forma i també han demanat més informació sobre l'estat de reparcel.lació de Can Carreras. En el seu torn també han demanat una millora de la imatge del 'barraquisme' que hi ha als Rials de la Riera de Pineda que és molt visible des del passeig d'Hortsavinyà. També han demanat que es renovi el màxim possible les canonades d'aigua potable que són d'uralita, cap al 50% de la xarxa. També han demanat una resposta per Sant Rafael i mirar si és possible la seva restauració.


 

EM-Junts per Catalunya s'han referit també a la possibilitat de tenir una residència pública per a la gent gran. També ha demanat que la OAC de Pineda pugui oferir més servei un cop estem en post-pandèmia. També han demanat millores a les rotondes, per exemple, a la que hi ha prop de can Xaubet, entre altres. Han tornat a demanar millores a l'enllumenat de Pineda i arranjar fanals. També han preguntat pel foment de les informacions a les xarxes socials per part de l'Ajuntament de Pineda. Finalment han demanat informació sobre el robatori que es va produir fa uns dies al Carrer Dr. Bertomeu i pel servei del 'boto vermell' que connecta amb la Policia Local.