Vés al contingut
1

Trobada a Pineda de l'Associació Nacional de Veterans de la Mili al Sàhara

 

Fotos. Ràdio Pineda. Associació Nacional de Veterans de la Mili al Sàhara

 

Escolta aquí l'entrevista

 

 

La trobada s'ha fet el cap de setmana a l'Hotel Taurus de Pineda, i ha aplegat més de 250 persones arribades de tot Espanya que van fer la mili obligatòria al Sàhara. L'associació és molt activa i els seus membres són persones que van quedar molt marcades per aquell episodi, quan el Sàhara Occidental era província espanyola, abans del seu abandonament el 1975 i la seva posterior ocupació per les tropes marroquines.

L'associació és un punt de trobada per a totes aquelles persones, militars espanyols o nadius que per servei militar, treball, família, comerç van estar destinats a l'Àfrica Occidental Espanyola.

 

En una entrevista a Ràdio Pineda han explicat que «els joves militars de lleva van establir una gran confiança entre ells i els va marcar per sempre». Han dit que «les condicions eren molt dures però en guarden un gran record». També han dit que «hi va haver bona relació en general amb la població nativa sahrauí, però també alguns incidents ja que hi havia ànsia de independència del Sàhara i alguns dels propis soldats sahrauís es van passar a la causa per la independència del territori».

 

1

 

1

 

1

 

 

Acord tripartit de Madrid

És el nom de la Declaració de principis entre Espanya, el Marroc i Mauritània sobre el Sàhara Occidental, signada el 1975 entre els representants d'Espanya, Marroc i Mauritània sobre el Sàhara Occidental. Espanya transferirà l'administració del territori però la validesa jurídica d'aquest acord ha estat qüestionada pel Secretari General Adjunt d'Assumptes Jurídics i Assessor Jurídic de les Nacions Unides,


Recordem que la població sahrauí demana un referèndum d'autodeterminació i la població viu repartida entre el conegut com a Sàhara ocupat i els campaments de refugiats sahrauís.


 

L'associació de veterans del Sàhara Occidental

Volen afavorir la relació entre les persones interessades amb l'Àfrica Occidental Espanyola, així com l'estudi i la investigació de temes històrics i tècnics relacionats amb la presència espanyola en aquest territori.

 

 

1

 

 

1