Vés al contingut
1

L'ACA presenta les propostes del pla de gestió de motes del tram final del riu Tordera

El director de l'ACA, Samuel Reyes, juntament amb els alcaldes de Blanes i Palafolls i l'alcaldessa de Malgrat de Mar, ha presentat a les entitats i organismes del territori les diferents alternatives per reduir els riscos d'inundació. Els treballs consistiran en mesures com la reordenació de les motes existents, l'ampliació de la llera de la Tordera i l’eixamplament del rec Viver. Les motes són terrenys de vegetació baixa a la conca dels rius. A més d'aquestes actuacions, l'ACA preveu destinar 3,1 MEUR en diverses actuacions complementàries de restauració fluvial a la conca.


 

Les propostes es concentren en el tram final de la Tordera i es preveu una inversió total de prop de 20 milions d'euros, que s’invertirien durant els propers anys. La presentació s'ha fet amb la presència de l'alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas, i els alcaldes de Blanes i Palafolls, Àngel Canosa i Francesc Alemany.

La conca de la Tordera va patir importants desbordaments en els aiguats que van tenir lloc el mesos d’octubre de 2019 (temporal Dana) i el gener de 2020 (temporal Gloria). L’Agència, més enllà del conjunt d’actuacions d’emergència que va dur a terme l’any 2020, va adquirir el compromís amb el territori d’analitzar i proposar actuacions de millora.

 

1

Actuacions al voltant de quatre eixos

Les mesures previstes que s'han presentat avui es volen dur a terme en els municipis de Blanes, Malgrat de Mar i Palafolls. La primera de les actuacions serà la reordenació de les motes en el tram final del riu Tordera. Es preveu una actuació que preveu l'ampliació de la llera en prop de 8 hectàrees al marge dret i de 9 hectàrees a l'esquerre, l’eliminació de les motes actuals i l'execució de noves motes de 2 metres d'alçada i de 3 metres d'amplada més integrades en l’entorn, així com la reposició dels serveis afectats (camins i serveis). Les diferents alternatives permeten una millora del comportament hidràulic del riu, així com una millora significativa de la integració de l’endegament en l’ecosistema deltaic.


 

La segona de les mesures previstes, que es faria íntegrament en el terme municipal de Palafolls, proposa el recreixement de la mota del marge dret un metre respecte la cota actual, concretament entre el pont de la carretera B-682 i el pont del ferrocarril, per evitar el desbordament del riu en aquesta zona pel marge esquerre


 

Pel que fa a la tercera mesura, està prevista a la zona del Rec Viver, on es proposa l’ampliació de la llera uns 10 metres d'amplada màxima en un tram de 2 quilòmetres. Aquesta mesura permet no només un millor drenatge de l’hemidelta sud, sinó també un millor drenatge de tot el cabal provinent de trams superiors que no discorre per la llera central del riu.


 

Finalment, és important destacar que totes aquestes actuacions es fan de manera integrada en l’àmbit on es preveu ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, que se situarà a una cota suficient amb l’objectiu d’evitar possibles afectacions a aquesta infraestructura, d’acord amb el que s’estableix el seu projecte bàsic.


 

Amb aquestes actuacions, i en cas de produir-se avingudes en un període retorn de 100 anys, els danys es podrien reduir en un terç respecte els actuals.