Vés al contingut
1

La R1 de Rodalies acumula un gran dèficit d'inversions anunciades per l'Estat

 

Fa 14 anys que l’Estat es va comprometre a un pla de Rodalies que comportava una inversió de 4.000 milions d’euros. El pla 2008-2015 incloïa, entre d’altres, una segona via a les línies de Rodalies que encara en tenen només una per a tots els trens. És el cas de l’R1 d’Arenys de Mar a Blanes i Maçanet i de l’R3 entre Montcada i Vic. Cap d’aquestes obres s’ha fet a hores d'ara.

Renfe i Adif encara tenen pendents treballs com ara augmentar un 30% la capacitat de l’R1 invertint tres milions, que permetran que puguin passar-hi trens més llargs i, per tant, amb més capacitat. Tot just la setmana passada es va reprendre la contractació d’aquestes obres.


 

L'Estat va executar un 35,8% de les inversions pressupostades a Catalunya al 2021, fins als 740 milions d'euros

L'Estat va executar un 35,8% de les inversions pressupostades a Catalunya, fins als 739,9 MEUR, segons dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Hisenda. La principal partida d'inversions reals van recaure en el sector públic empresarial, amb 515,2 MEUR, apartat on s'hi inclouen empreses públiques com Adif (169,1 MEUR), Renfe (90,6 MEUR) o Ports de l'Estat (82,9 MEUR). Pel que fa a l'apartat de l'Administració General de l'Estat, s'hi van destinar 153,1 MEUR, en els Organismes Autònoms i resta d'entitats dependents de l'AGE 52,6 MEUR i en el sector públic administratiu 18,7 MEUR. Per contra, a la Comunitat de Madrid es va fer una inversió real de 2.086 MEUR, un 184% respecte el previst.


 


 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat aquest dimarts "d'incompliment inadmissible" la manca d'execució de les inversions a Catalunya per part de l'Estat i ha demanat "una reversió immediata" de la situació. Aragonès ho ha dit en referència a les xifres publicades aquesta setmana pel govern espanyol, que mostren que l'any passat només es va executar un 35,8% del que s'havia pressupostat a Catalunya. "Un pressupost no és només un compromís de despesa, és un compromís amb la gent", ha defensat en el marc de la inauguració del 2n Congrés Internacional de Formació Professional celebrat a Barcelona. A l'acte també hi ha participat la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría.


 


 

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha afirmat que les dades conegudes aquest dilluns sobre l'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya el 2021, que s'ha xifrat en un 35,7% del total pressupostat, són "veritablement sorprenents, tristes i decebedores". Giró ha assegurat que la situació és "incomprensible per part d'un govern que diu ser el més descentralitzat d'Europa". En aquest sentit, el conseller ha denunciat que les inversions al territori català només representin un 9% del total executat, i ha recordat que Catalunya representa el 16% de la població estatal i el 19% del PIB. Davant de les xifres publicades pel Ministeri d'Hisenda, Giró ha afirmat que "avui hi ha moltes raons per voler que Catalunya sigui un nou estat".


 

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha replicat aquest dimecres al vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, que el govern espanyol seguirà treballant per "desencallar els projectes". "Ni som inútils ni som mentiders, m'agradaria que les coses s'expliquessin bé", ha dit Sánchez en una entrevista a RAC1. "El vicepresident Puigneró sap que treballem molt bé de la mà amb el seu equip tècnic. No tenim cap problema, quan ens asseiem en una taula per parlar i fer seguiment de projectes troben acords i solucions", ha afegit.