Vés al contingut
1

La CSMS ofereix el servei de transfusions de sang a domicili per aquells pacients que ho necessitin

 

El servei d’Hospitalització a Domicili de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ofereix, des de l’octubre de 2021, les transfusions de sang a domicili a aquells pacients que ho puguin necessitar i que, per logística, sigui possible realitzar-ho sense necessitat de desplaçar-se a l’hospital.

La transfusió a domicili es va posar en marxa a la Corporació arran de la Covid, ja que era una manera d’evitar que els pacients es desplacessin fins a l’hospital, reduint així el risc de contagi. Això, juntament amb el nou protocol per les transfusions a domicili va propiciar la implantació del servei.

D’acord amb les darreres recomanacions de la Sociedad Española de Transfusión Sanguínea y Terapia Celular (SETS) i de la Sociedad Española de Hematología y Hemoterapia (SEHH), s’accepta la transfusió a domicili sempre i quan hi hagi presència de l’equip durant la primera mitja hora de transfusió. En aquest període, s’explica al cuidador o cuidadora del pacient com detectar si hi ha complicacions degudes a la transfusió i com actuar.

És imprescindible que els pacients a qui se’ls fa una transfusió estiguin acompanyats. A més, cal que visquin prop d’un centre mèdic, per així facilitar el trasllat dels equips en el cas que hi hagués alguna complicació.

El servei de transfusions de sang a domicili ha tingut una molt bona acceptació per part dels pacients, ja que és un mètode molt més còmode, evitant desplaçar-se i l’estada per vàries hores a l’hospital.


 

Col·laboració amb el Banc de Sang

El Banc de Sang, l’entitat del departament de Salut responsable de la donació de sang, s’encarrega també de la direcció tècnica de la transfusió en l’àrea d’influència de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Per posar en marxa la transfusió domiciliària, s’han revisat conjuntament procediments i s’ha format els professionals que duen a terme les transfusions.

A Catalunya, cada dia fan falta 1.000 donacions de sang per poder donar resposta a les necessitats de transfusió de sang dels pacients.

Per donar sang, cal apuntar-se al web donarsang.gencat.cat. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

Tenir entre 18 i 70 anys
– Pesar 50 quilos o més
– En cas de ser dona, no estar embarassada

En aquests enllaços es poden consultar dubtes sobre salut i viatges abans de donar sang.