Vés al contingut
1

Es presenta a Pineda la III edició del Moviment Banderes Verdes d'Ecovidrio

 

Es fa un reconeixement a l’Ajuntament i l’hostaleria local pel compromís amb la sostenibilitat. La Platja dels Pescadors ha sigut el lloc escollit per presentar la nova edició del Moviment Banderes Verdes, una proposta d’Ecovidrio per implicar els municipis i la seva hostaleria en el compromís amb el reciclatge i la lluita contra el canvi climàtic. És el primer cop que la presentació d’aquesta iniciativa es desplaça a Pineda de Mar, un gest dels organitzadors amb el municipi, que s’ha adherit a la iniciativa juntament amb els restaurants, bars i guinguetes de la localitat.

 

Així, Pineda es sumarà a d’altres poblacions del seu entorn com Santa Susanna, Mataró o Calella, en una campanya que a nivell estatal ha aconseguit el compromís de 144 municipis. Durant l’edició de l’any 2021, gràcies al Moviment Banderes Verdes es van recollir 31.045 tones d’envasos de vidre, en les 127 localitats costaneres participants. El seu posterior reciclatge va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO 2, el que equivaldria a retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

 

Col·laboració amb els establiments locals

Per facilitar a tots els hostalers la seva tasca, Ecovidrio reforçarà el nombre de contenidors i entregarà de manera gratuïta mitjans per al transport de residus. Amb un equip format per gairebé 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments oferint formació ambiental i compartint coneixements sobre mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per reforçar les rutes de recollida si és necessari.


 

Banderes Verdes premia l'esforç de l'hostaleria local i el consistori mateix pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta iniciativa té per objectiu guardonar l’esforç dels més de 800 establiments hostalers de la província i l’activisme de 6 dels seus municipis per la sostenibilitat durant l’estiu, en especial pel que fa a la gestió correcta dels seus residus. L’Ajuntament de Pineda i els establiments hostalers del municipi, es sumen a les localitats participants de: Santa Susanna, Mataró, Calella, Sitges i Castelldefels, les quals, tractaran d’arrabassar les seves Banderes Verdes a Torroella de Montgrí – l’Estartit i Castelldefels, guardonades en l’última edició de Banderes Verdes a Catalunya.

De l'Ajuntament de Pineda hi ha participat el regidor Santiago Macip, tècniques municipals i el Patró Major de la Confraria de Pineda, Francesc Horta -on s'ha fet l'acte-. També hi han estat Joan Campolier, alcalde de Santa Susanna, i altres regidores d'altres poblacions costaneres com ara Castelldefels entre altres.

 

La campanya contempla accions per donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d’ells es genera directament en el sector hostaler, i per això la seva implicació és clau per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.


 

Presentació avui a Pineda

Aquesta iniciativa s’ha presentat avui a Pineda, en un acte que ha comptat amb els i les representants de Pineda de Mar, Santa Susanna, Calella, Sitges, Castelldefels i Silvia Mayo, gerent d’Ecovidrio a Catalunya. Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen als bars i restaurants costaners a tota Catalunya.

 

1


 

Les enquestes les realitzaran educadors ambientals de forma presencial durant el mes de juliol i aconseguiran un univers de 1.089 establiments entre bars, guinguetes i restaurants a Barcelona.


 

Alguns dels àmbits que s’analitzaran serà la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.


 

En acabar la temporada, Ecovidrio premiarà els dos establiments, de Catalunya, més madurs en la gestió ambiental de la seva activitat.


 

Banderes Verdes: es consolida el moviment en favor de la sostenibilitat a les nostres costes

Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives claus de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria. De fet, en l’àmbit nacional, aquesta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de gairebé 15.000 establiments. En total, en el tancament de cada edició s’entregaran vuit Banderes Verdes en tot l’Estat.

Gràcies al moviment Banderes Verdes l’any 2021 es van recollir 31.045 tones d’envasos de vidre, en les 127 localitats costaneres participants, que el seu posterior reciclat va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO2, tals com retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.


 

La competició per la Bandera Verda: sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d’Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i els visitants.


 

Amb el fi de facilitar a tots els hostalers la seva tasca, Ecovidrio reforçarà la contenerització i entregarà mitjans de manera gratuïta pel transport dels residus. Amb un equipo sobre el terreny format per gairebé 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments per oferir formació ambiental i fomentar mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per reforçar les rutes de recollida si és necessari.


 

Any Internacional del Vidre

L’ONU ha declarat el 2022, com l’Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha sigut crucial en el funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per la llar i els envasos. Avui és un element essencial en els sectors clau, com el de l’energia, la biomedicina, l’agricultura, l’electrònica, la informació i les comunicacions, l’òptica o el sector aeroespacial, entre d’altres.


 


 


 

Ecovidrio

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus dels envasos de vidres a Espanya. L’any 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus i l’arrancada de les seves operacions el 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclat que garanteix un servei complet i al que tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclat.

La tasca d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclat d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre a l’hostaleria, mobilitzar els ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’eco disseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclat passant d’un 31,3% en l’any 2000 al 79,8% a 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).