Vés al contingut
1

Conscienciar la ciutadania per evitar els focs forestals

 

El Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que cada estiu posa en marxa la Diputació de Barcelona pretén reduir el nombre d’incendis forestals, agrícoles o periurbans i minimitzar-ne els efectes a partir de la vigilància i d’accions de dissuasió en el medi natural. Aquest programa es va començar a implantar l’any 1996 i, actualment, abasta 500.000 hectàrees forestals, que representen el 98,4 % de la superfície forestal de la demarcació de Barcelona.


 

Dispositiu del Pla de 2022

El dispositiu del PVI s’implementa en col·laboració amb 275 ajuntaments, 124 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), 9 Federacions d’ADF, el Secretariat d’ADF de Catalunya i el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.


 

El dispositiu s’organitza en 93 unitats mòbils d’un abast territorial adaptat a cada zona en funció de la superfície agroforestal vulnerable, l’estadística d’incendis forestals, els punts de risc i la pressió poblacional en l’entorn. Aquestes unitats es complementen amb una xarxa de 15 punts de vigilància fixa, vinculada a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Des que el PVI va entrar el servei el passat dimarts 1 de juny, s’han detectat o dissuadit 11 activitats d’alt risc d’incendi portades al medi natural, i s’ha informat a un conjunt de 4.000 persones. El treball d l’equip de vigilants i informadors repartits pel conjunt dels 275 municipis de Barcelona que aquest any formen part del programa, se centra a poder reduir-los així com poder-los detectar el més ràpid possible en cas que es produeixin. El dispositiu també compta amb 15 punts fixos en torres de guaita així com per diversos equips de videovigilància controlats per les ADF.


 

Importància de la gestió forestal

La gestió forestal de la província de Barcelona està molt lligada al fet que el 98 % de la superfície forestal és de propietat privada, distribuïda en més de 43.000 propietaris. Aquesta circumstància ha requerit la cerca de fórmules que permetin la participació de tots els agents implicats des del territori, i a la vegada, es puguin portar a terme projectes d’un àmbit territorial ampli que millorin, de forma transversal, la superfície forestals dels municipis.

Una fórmula important ha estat la de les associacions de propietaris forestals, entitats que tenen com a objectiu agrupar propietaris amb interessos comuns per a la gestió forestal. Des de fa més de 15 anys, la Diputació de Barcelona participa en convenis de col·laboració de llarga durada, d’entre 20 i 25 anys, amb associacions de propietaris i els ajuntaments dels municipis corresponents.

La poca gestió de gran part dels boscos de la província de Barcelona és conseqüència de la seva baixa rendibilitat econòmica, el que els fa especialment susceptibles enfront de pertorbacions naturals com ara els incendis forestals, però també les nevades o les ventades.

La Diputació de Barcelona dona suport tècnic i financer per portar a terme actuacions forestals per a la prevenció a partir de l’experiència de la seva execució i evolució de la massa forestal.