Vés al contingut
1

Una operació de Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional confisca cinc tones de marihuana en plantacions a Pineda i Mataró

 

Ho ha informat avui Mossos d'Esquadra i el Ministeri de l'Interior i s'ha publicat en diversos mitjans de comunicació. Es tractaria de la segona fase de la investigació que es va iniciar el març del 2021 i que va permetre intervenir una partida d'aquesta substància el juny passat.

Durant l'operació avui s'han detingut sis persones per un presumpte delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

Segons s'ha publicat, eren suposades plantacions de cànem legal, «dedicades en realitat a cultiu, recol·lecció i distribució de marihuana, mancant dels permisos administratius necessaris per a un cultiu legal». Segons els investigadors, es camuflaven en altres naus amb activitat industrial legal com si es tractés de cultius de cànem autoritzats.


 

Segons la investigació, també s'hi han intervingut 126 quilograms de marihuana destinada al consum, gairebe´40.000 plantes amb un pes de 4500 quilos, i també 32 quilo de resina d'haixix i gairebé mig quilo de pol·len de marihuana.

 

1

 

1
 


 

Font: Mossos d'Esquadra

Gran inversió i especialització de les plantacions indoor

Segons els Mossos, les plantacions estaven dissenyades amb un elevadíssim grau d'especialització en tot allò referent a cultius indoor. L’organització havia realitzat una gran inversió en tots aquells instruments i aparells per a millorar el cultiu i producció de marihuana. S’hi van intervenir 2.000 llums de creixement, 253 ventiladors, 97 transformadors, 32 humificadors, 16 equips d’aire condicionat, 4 màquines recol·lectores, 2 màquines per a l'empaquetat de cabdells, 7 dipòsits de 1.000 litres cadascun, premses, generadors, termòstats, extractors, centrifugadores, etc.

A les naus, a banda de les zones amb plantacions en diferents etapes de maduresa i floració, hi havia sales d'assecat dels cabdells, sales per a la manufactura i empaquetat al buit dels cabdells. També disposaven d’altres sales de seguretat tipus “búnquer”, amb les parets reforçades d'acer per a l'emmagatzematge de les substàncies estupefaents per així evitar robatoris. Els investigadors van trobar bosses de cabdells amagades darrere d’una doble parets de guix laminat. És destacable la troballa de determinades substàncies gens habituals en plantacions legals de cànem, com els 33 quilograms d'haixix en tauletes, pol·len d’haixix i la picada de marihuana,.

Els tècnics de l'empresa elèctrica que van realitzar la inspecció van poder comprovar que les plantacions estaven connectades de manera fraudulenta a l'escomesa general.


 

A les dues fases d'aquesta operació, en total, s’han intervingut prop de 12 tones de marihuana i s’han detingut onze persones implicades en la producció i distribució del les substàncies estupefaents.


 

El principi psicoactiu, la diferència entre la marihuana i el cànem industrial

El Tetrahidrocannabinol, conegut com THC és el component psicoactiu de la planta de cànnabis més important i abundant en les varietats classificades precisament com a psicoactives. Aquest component provoca una alteració de la percepció i modificació de l'estat d'ànim de la persona qui el consumeix.

Per contra, el cannabidiol (CBD), tot i que està categoritzat com a component psicotròpic, no és psicoactiu, és a dir, no produeix aquests efectes en la percepció del consumidor. Per aquest motiu, a diferents països s’ha establert una producció industrial d’aquesta substància de manera legal i controlada per organismes estatals.

En aquest sentit, per poder desenvolupar aquest tipus d’activitat, és necessari complir uns paràmetres legals entre els que destaquen l’ús de llavors certificades de varietats determinades, amb una proporció de THC continguda determinada, o que el cultiu només pot destinar-se a la producció de fibra, gra o llavors, mai de les inflorescències (cabdells).