Vés al contingut
1

Increment de les infeccions respiratòries en infants i de les urgències pediàtriques a l’Hospital de Mataró

 

Foto Wikipedia

 

S’està produint un increment constant i progressiu de les infeccions respiratòries en la població infantil. Això està provocant un augment molt considerable del volum de visites a urgències i d’ingressos pediàtrics a la majoria dels centres hospitalaris.


 

El nombre de visites al Servei d’Urgències Pediàtriques de l’Hospital de Mataró ha estat molt superior a la mitjana el cap de setmana passat: s’han visitat uns 95 infants al dia, quan la mitjana seria de 60. Aquesta afluència provoca, lògicament, esperes més llargues de l’habitual.


 

Bronquiolitis aguda

El principal virus causant d’aquestes infeccions és el VRS (Virus Respiratori Sincitial), que provoca un procés respiratori anomenat bronquiolitis aguda, per la inflamació de les vies respiratòries més petites. Afecta, principalment, a infants menors de 2 anys, però esdevé més greu en els menors de 6 mesos.

Sol iniciar-se amb símptomes semblants a un refredat (mocs, febre, tos, esternuts) però evoluciona progressivament a una dificultat respiratòria.

La prevenció. La mesura més important per a evitar el contagi dels més petits és la prevenció:

Rentar-se les mans amb freqüència

Evitar el contacte dels infants més petits, sobretot menors de 4 anys, amb persones que tinguin símptomes

Ventilar les habitacions 10 minuts al dia

Evitar llocs públics confinats (centres comercials, autobús...)

No compartir biberons ni xumets, i netejar-los bé

No fumar


 

Quan cal anar a Urgències? Per agilitar l’atenció urgent a l’Hospital de Mataró i evitar llargues esperes al Servei d’Urgències Pediàtriques, es recomana consultar en primera instància al pediatre de família o els serveis d’urgències dels Centres d’Atenció Primària (CAP). D’aquesta manera, es reserva les urgències hospitalàries a aquells infants que presentin signes d’alerta:

si tenen una tos persistent

mengen poc

vomiten repetidament

tenen dificultat respiratòria (respiren molt ràpid o se li marquen molt les costelles quan respiren).