Vés al contingut
1

L'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes multiplicarà la seva capacitat i funcionarà el 2030

 

 

S'aixecarà una nova planta al costat de la que hi ha ara, amb una inversió global de 287 MEUR, que es finançarà amb fons estatals. La Generalitat calcula que les obres començaran el 2026 i que la primera gota d'aigua dessalinitzada es bolcarà a la xarxa el 2028.

Ara per ara les dessalinitzadores són una peça clau per afrontar la sequera. Actualment, la de la Tordera ja porta mig any funcionant al 100%. En paral·lel, el Govern assegura que, en compliment dels Acords del Ter, al gener l'aportació cap a l'àrea metropolitana es reduirà fins als 90 hm3 anuals.


 

287 MEUR d'inversió

Per afrontar els episodis de sequera, que cada vegada seran més recurrents, a Catalunya s'ha previst ampliar la dessalinitzadora de la Tordera i construir-ne una altra al Foix (a la zona de Cubelles). En el cas de Blanes, s'aixecarà una nova planta en uns terrenys a tocar de l'actual, que tindrà una capacitat per tractar fins a 60 hectòmetres cúbics anuals; és a dir, que s'equipararà a la del Prat i, un cop estigui enllestida, tot el complex de la Tordera multiplicarà per quatre la capacitat actual (perquè és passarà dels 20 als 80 hm3 anuals).


 


 

"Equipament estratègic"

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha assegurat que en una situació de "sequera excepcional" com l'actual es fa "indispensable comptar amb fulls de ruta com el Pla de Gestió de l'Aigua, que compta amb una inversió de més de 2.400 MEUR per augmentar la producció d'aigua, modernitzar els regadius i duplicar la capacitat de dessalinització i regeneració".


 

Menys cabal del Ter a l'Àrea Metropolitana

Precisament, el director de l'Ens d'Abastament d'ATL ha refermat el "compromís" de la Generalitat per complir amb allò que recull l'Acord de la Taula del Ter, i ja ha avançat que, a partir de l'1 de gener, l'aportació de cabals procedents del riu cap a l'àrea de Barcelona es reduirà fins a un màxim de 90 hm3 anuals. Vila ha destacat que, gràcies a les dessalinitzadores -la de la Tordera i la del Llobregat- l'ATL "ha anat reduint progressivament el volum d'aigua captada al riu Ter".

En concret, dels 138 hm3 del 2019, l'any passat va passar-se als 109 hm3. El director d'ATL ha afegit que, de fet, aquest 2023 la previsió és que el volum d'aigua captada del Ter que s'envia a l'àrea de Barcelona se situï al voltant dels 95-100 hectòmetres cúbics, "amb l'objectiu de reduir aquest volum fins als 90 hectòmetres durant el 2024".