Vés al contingut
1

Veïns i veïnes de Pineda es tornen a mobilitzar contra la pujada de l'IBI coincidint amb el Ple Municipal

Veïns i veïnes de Pineda es tornen a mobilitzar contra la pujada de l'IBI coincidint amb el Ple Municipal. La protesta ciutadana ha estat a la plaça Catalunya de Pineda, primer a les portes de l'Ajuntament, on s'han desplegat pancartes i s'han sentit xiulets i crits de protesta. Després una part dels manifestants han pujat a la sala de plens, on han seguit la sessió. Els manifestants, convocats per xarxes socials i amb cartells al carrer, han demanat revertir l'augment d'impostos. A la sala de plens les queixes han estat dirigides al fet de no poder participar, cosa que no permet el Reglament Orgànic Municipal.

Raimon Miranda ha fet en aquesta ocasió de portaveu dels manifestants i ha dit que «a Pineda s'han pujat tots els impostos i per la majoria de ciutadans és molt injust». Ha afegit que «ara reclamen replantejar l'augment d'impostos, perquè hi ha emergència social». També ha dit que «és la primera protesta organitzada però ara es volen canalitzar les queixes amb altres col.lectius». Per això ha dit que «es podria arribar a un acord per fer-ho de forma gradual i poder mantenir els serveis».

 

1
 

1
 


 

Ràdio Pineda també ha recollit el posicionament de tots els grups municipals.

L'alcalde de Pineda Xavier Amor, del PSC, ha dit que «hi ha desinformació, però cal tenir en compte que la pressió fiscal de Pineda és la més baixa de l'Alt Maresme» i ha afegit que «el tipus impositiu també és el més baix amb un cadastre més baix que altres pobles». Ha dit que «cal donar més serveis i remuntar l'augment de les despeses que té l'Ajuntament». Per això ha dit que «ha calgut actualitzar els impostos, també degut als deutes d'altres administracions amb l'Ajuntament». Ha explicat que «els ajuntaments no estan ben finançats i això impacta de ple a cada poble».

Ha dit que «el seu repte és que abans del mes de maig es noti al carrer que hi ha uns millors serveis». Ha explicat que «es mantenen els ajuts a les famílies i això es pot veure al pressupost i el seu govern ho ha demostrat cada any amb un ventall molt ampli».


També a l'equip de govern, Diego Sánchez (PP), ha dit que «respecta el dret a la queixa» i ha afegit que «caldria comunicar millor la mesura i el perquè» i ha dit que «cal recordar que durant anys, tota l'oposició va demanar a l'equip de govern que no apugés els impostos». Ha dit que «volen mantenir els serveis i ha tocat fer el pas». Ha dit que «ara l'equip de govern haurà de fer els deures i s'haurà de notar amb més seguretat, més civisme i una Pineda millor».

1
Xavier Amor (PSC) i Diego Sánchez (PP)

 

Els grups de l'oposició: ERC, Junts i Pineda En Comú

Les ordenances fiscals, amb l'increment de l'IBI, es van aprovar al ple del 31 d'octubre. Van votar a favor PSC, PP i Pineda En Comú; ERC va votar en contra de les taxes i es van abstenir en els impostos arran de l'acceptació per part del govern de les seves propostes en matèria mediambiental. Junts va votar en contra dels dos punts. Tots han estat presents en les protestes i han explicat a Ràdio Pineda el seu posicionament.


 

Mònica Palacín (ERC) ha dit que «és normal que la gent es queixi» i ha afegit que «a Pineda s'han fet despeses importants com festivals i el Nadal, i ara calen més diners». Ha afegit que «hi ha manca de bona gestió perquè alguns serveis els paguen altres administracions» i ha dit que «a Benestar Social s'han rebut molts més diners de la Generalitat, com també a infància i igualtat, entre altres partides». Ha afegit que «hi ha persones nouvingudes que no reben ajuts municipals i només reben ajuts d'entitats socials».


 

Noemí Llorens (Junts per Catalunya) ha dit que «Junts ja va votar en contra d'aquesta pujada d'impostos perquè pensen que l'augment es podria haver fet de forma progressiva». També ha dit que «cal ajustar els comptes però no es pot ofegar les famílies, ja que la renda és la més baixa de la comarca, i Pineda necessita ajuts i recursos i per tant, no pot aguantar l'augment d'impostos». També ha dit que «el PSC fa temps que governa i hauria pogut fer-ho de forma diferent».


 

Marcos Ortega (Pineda en Comú) ha dit que «és normal que la gent mostri la seva queixa» i ha argumentat el vot afirmatiu als comptes «perquè comptaven amb ajuts en matèria mediambiental entre altres». Ha dit que «caldria pujar cada any una mica i no congelar els impostos de cop». També ha dit que «desconeixen si és possible a nivell tècnic de poder revertir la mesura de l'augment d'impostos» i per això «volen fer la consulta».

 

1
Mònica Palacín (ERC), Noemí Llorens (Junts) i Marcos Ortega (Pineda En Comú)