Vés al contingut
1

Ja es pot consultar per internet el 'Diccionari etimològic de la llengua catalana' de Joan Coromines

 

Fotos. Fundació Pere Coromines.

 

https://decat.iec.cat/

 

L'obra del lingüista es pot consultar en línia des de qualsevol dispositiu i de forma gratuïta. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Fundació Pere Coromines han publicat en línia la digitalització del 'Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana' de Joan Coromines. Així ho ha explicat aquest dimecres la presidenta de l'IEC, Teresa Cabré, que ha celebrat poder digitalitzar una obra que, juntament amb el diccionari de Pompeu Fabra "representa la lexicografia de referència de la llengua catalana". Fins ara, el volum de Coromines només estava disponible en l'edició en paper de Curial, però des d'aquest dimecres ja es pot consultar en línia de forma gratuïta al portal web de l'IEC, on es troben els articles originals. També s'ha habilitat l'opció de fer cerques mitjançant un llistat alfabètic, per mots o per segments.

 

1


 

La digitalització del diccionari, que ha estat a càrrec de l'Oficina d'Onomàstica de la Secció Filològica de l'IEC amb el suport de la Comissió de Lexicografia de la mateixa institució, permetrà, segons ha apuntat l'IEC en un comunicat, "obrir una via d'accés àgil al diccionari" per als lingüistes. I constituirà "un servei de gran importància per a la recerca científica i per a la difusió d'una obra que guarda tresors de la llengua, la cultura i la història" de Catalunya.

En la roda de premsa de presentació d'aquest recurs en línia, celebrada aquest dimecres a l'IEC, Enric Riber, director de l'Oficina d'Onomàstica de l'institució, ha subratllat la importància d'oferir aquesta obra al públic, ja que "s'hi poden consultar qüestions vinculades a la fonètica, la fraseologia o l'onomàstica". I a més, des de l'IEC han defensat que d'aquesta manera "es dona a l'autor el lloc que li pertoca".

L'obra, publicada per Joan Coromines en deu volums entre els anys 1980 i 1991, es podrà consultar en línia al catàleg de recursos lingüístics que ofereix l'IEC en accés obert, juntament amb una altra de les obres fonamentals del lingüista: l'Onomasticon Cataloniae (OnCat), que va digitalitzar-se l'any 2021.

 


 

Joan Coromines

Joan Coromines va néixer el 1905 a Barcelona. Va estudiar a la Facultat de Filosofia i Lletres de Barcelona, als Estudis Universitaris Catalans i a la Fundació Bernat Metge. El 1931 va iniciar els treballs científics de l'"Onomasticon Cataloniae", recull onomàstic exhaustiu dels Països Catalans explicat des d'una perspectiva etimològica i lingüística, obra en la qual el filòleg treballaria pràcticament durant la resta de la seva vida.


 

Des del 1952 va combinar les seves activitats docents a Chicago amb estades de recerca científica a Catalunya. Va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans des del 1950. Joan Coromines tenia un profund domini del català, del castellà i de l'occità, tant en l'aspecte de la història documental i literària com de la dialectologia; coneixia a fons la bibliografia fonamental de la romanística, i també la lingüística indoeuropea i aràbiga. Amb aquest bagatge va iniciar l'empresa científica més ambiciosa, el "Diccionari etimològic i complementari de la llengua Catalana" (1980-91), compost per nou volums.

 

1


 

El 1994 va acabar la redacció de l'"Onomasticon Cataloniae", publicada per Curial Edicions Catalanes. Entre els nombrosos guardons que va rebre Joan Coromines, mort el 1997 a Pineda, destaquen la Medalla d'Or de la Generalitat (1980), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1984), el Premio Nacional de las Letras Españolas (1989), el Premi Sanchís Guarner (1989) i el Premi Nacional de Cultura (1995).

 

1

 

1


 

Joan Coromines va poder treballar a Pineda amb la calma que necessitava, amb l'ajut de Joan Ferrer i Costa, filòleg, professor, teòleg i traductor de diverses llengües. i va tenir una xarxa d'amistats, amb els que sovint feia excursions, sobretot pel Montnegre. Era un espai que estimava molt, i moltes vegades sovintejava per Hortsavinyà i el seu entorn.

 

 

1


 

1