Vés al contingut
1

Es redueixen les llistes d'espera per operar-se a l'Alt Maresme

 

 

Salut ha reduït en 3.107 el nombre de pacients en llista d'espera per operar-se a les comarques gironines i l'Alt Maresme. El gerent de la regió sanitària, Jaume Heredia, ha afirmat que aquesta disminució és fruit del pla de xoc impulsat pel Departament i que s'ha traduït en un "rècord" d'intervencions quirúrgiques.

Durant el 2023, s'han fet 42.375 operacions a la demarcació, un 15,5% més que el 2019, el darrer any pre-pandèmia.

 

1


 

L'impacte de la pandèmia va posar al límit el sistema sanitari

Segons les dades fetes públiques pel Departament, l'any passat es van fer 42.375 intervencions. Són un 23% més que el 2022 (34.446) i un 15,5% més que el 2019, el darrer any prepandèmia (36.665).


 

Les més de 42.300 intervencions engloben tots les operacions fetes als hospitals de la xarxa pública de les comarques gironines (Trueta de Girona, Santa Caterina de Salt, Palamós, Figueres, Olot, Campdevànol i Blanes-Calella) i, també, les intervencions quirúrgiques que s'han derivat a la Clínica Girona i a la Salus Infirmorum de Banyoles.

70 dies menys

Segons les dades de Salut, l'activitat del 2023 ha permès reduir, de mitjana, el temps d'espera per al quiròfan en 70 dies. Ara, la mitjana se situa en 156 dies en el global d'intervencions. "S'ha fet un esforç per operar aquells pacients que feia més temps que s'esperaven", indica el gerent.


 

Això sí, en el cas d'aquelles intervencions que, per llei, s'han de fer dins d'un temps determinat, Jaume Heredia ha dit que "tots els pacients s'operen dins de termini". Salut fixa un temps màxim d'espera per a una trentena d'operacions que es consideren prioritàries. Així, per exemple, els pacients de cirurgia oncològica (excepte els que tinguin càncer de pròstata o bufeta que serà de 60 dies) esperaran com a màxim 45 dies abans no els operin; els de cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària han de passar pel quiròfan abans de tres mesos i els de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll trigaran com a màxim sis mesos per ser intervinguts.