Vés al contingut
1

Òmnium Alt Maresme s'omple per la conferència sobre Puig Antich amb familiars i l'advocada Magda Oranich

 

A la foto, Agustí Alcoberro i Magda Oranich. Ràdio Pineda

 

 

Escolta l'entrevista a Agustí Alcoberro i a Imma Puig Antich.

 

 

Òmnium Alt Maresme, amb seu a Pineda, ha organitzat una conferència sobre Salvador Puig Antich. Hi ha participat l'advocada Magda Oranich; l'historiador Agustí Alcoberro i la germana de Salvador Puig Antich, Imma Puig Antich.  Recordem que Salvador Puig Antich va ser executat al garrot vil el 2 de març del 1974. Una execució que s'ha intentat jutjar a Espanya, a Europa i fins i tot a Buenos Aires. Però, 50 anys després, no s'ha pogut reobrir el cas.

La xerrada va omplir de gom a gom la seu d'Òmnium i tothom va agrair la xerrada, que va ser molt amena i didàctica des d'un punt de vista judicial i històric.


 

Agustí Alcoberro ha dit a Ràdio Pineda que «va ser un assassinat que va marcar el país i tota una generació». Ha explicat que «va ser un consell de guerra amb la voluntat de trobar un culpable». Ha explicat que no es va fer autòpsia i per tant, no es pot dir que la bala que va matar el policia fos obra de Puig Antich. Ha dit que «el franquisme es preparava per la mort del dictador i es buscar una nou model que no tingués el perill d'una gran ruptura».

També ha dit que «encara hi ha qui pensa que la integritat d'Espanya està per damunt de la democràcia i això explica la dificultat de fer canvis polítics, i el fet que el poder judicial continua marcant el futur de l'estat».


 

Imma Puig Antich és la germana de Salvador i ha explicat que la família va sentir un gran dolor durant aquells fets i ha dit que «estan contentes de la resposta de la gent, 50 anys després d'aquells fets». Ha dit que «no han pogut oblidar aquell assassinat» i ha afegit que «és un cas de venjança». També ha dit que «el seu germà va tenir clar que quan ETA va matar a Carrero Blanco, va precipitar l'execució de Puig Antich».

 

1

 

1

 

 

1

 

 

Puig Antich va ser tancat a la presó Model, cinc mesos aïllat a la cel·la 443, i el 2 de març del 1974, van executar amb garrot vil Salvador Puig Antich a la zona de paqueteria de la presó. Salvador Puig Antich va ser l'últim executat amb garrot a l'estat espanyol. L'advocada Magda Oranich fa 50 anys va seguir de ben a prop el cas en tenir relació amb els advocats defensors de Salvador Puig Antich abans del Consell de Guerra que el va condemnar a garrot vil.


 

1


 

Puig Antich va ser acusat de la mort d'un policia

Les germanes Puig Antich han intentat que es revisés el judici i la sentència al jove llibertari detingut per la policia franquista. Durant una manifestació va resultar mort per trets de bala un agent de policia i ferit el mateix Puig Antich. Sempre va dir que era innocent i fins i tot, es va dir que la bala no provingués de la pròpia policia. Els fets no es van investigar mai perquè fins i tot, el cos del policia mort no se li va fer l'autòpsia ni les proves de balística necessàries en qualsevol cas.

Va ser acusat en un consell de guerra i va ser executat a la presó Model.