Vés al contingut
1

Octavi Vilà és ordenat bisbe de Girona en un acte multitudinari

 

Foto. ACN


 

El nou cap de l'església gironina ha allargat la mà a tothom "tant creients, com no creients" durant la seva intervenció. A la cerimònia, que ha estat presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, hi han assistit 1500 persones, que han emplenat la basílica, i mig miler més que l'han seguit en directe des de fora, on el Bisbat ha instal·lat una gran pantalla.


L'acte ha durat gairebé tres hores i ha acabat amb el parlament del nou bisbe, que ha allargat la mà a tothom "tant creients, com no creients" i ha dit que "encara hi ha temps perquè l'Església millori la relació amb la societat actual".

 

Un a un, la resta de bisbes presidits per l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que ha oficiat la missa, han anat posant les mans sobre el cap d'Octavi Vilà, en senyal de benedicció. Després, se li ha fet entrega de totes les insígnies de bisbe que ha lluït durant la resta de l'acte.

 

1

 

1


 

El bisbe surt de la catedral

Després de convertir-se oficialment en el nou bisbe de Girona, Octavi Vilà ha oficiat i repartit la comunió als presents. Els prop de mil assistents se li han pogut atansar en aquest moment i també al final de la celebració, on han pogut saludar-lo primer davant de l'altar i, després, darrere l'orgue. Abans de la seva intervenció i de concloure l'acte, l'actual bisbe de Girona ha sortit fora de la catedral per sorpresa de tots els assistents. Aquest ha estat un dels moments àlgid de la cerimònia.

El bisbe ha volgut amb aquesta acció saludar i agrair en persona la presència de les prop de 500 persones que no han cabut a l'interior de la basílica i han seguit l'ordenació des de l'exterior. A fora, els ha donat la mà un a un tots els que s'han apropat a rebre'l.

 

1

 

1


 

Una església per creients i no creients

Un cop dins la catedral de nou, el bisbe Octavi Vilà s'ha adreçat als presents insistint en el missatge que tothom és benvingut a l'església "tant creients, com no creients". Pel nou bisbe de Girona, "l'església és la gran casa de tots i tothom ha de ser-hi benvingut". En aquesta línia, el bisbe està convençut que "encara hi ha temps de millorar la relació amb la societat". A més, ha fet una crida a "respondre al compromís amb el senyor d'una societat que avui reclama també l'acció dels fidels laics".


 

Un bisbe llargament esperat

L'ordenació d'un nou bisbe a Girona ha estat llargament esperada després de dos anys amb el càrrec vacant per la mort de Francesc Pardo. Octavi Vilà ha escollit pel seu ministeri un escut heràldic, que conté elements de la diòcesi de Girona i de l'orde del Cister, de la qual forma part. Pel que fa al lema, el seu serà "sigues al capdavant per servir", traducció de l'expressió llatina "præsis ut prodes" de sant Bernat de Claravall. A banda de l'arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, a la cerimònia també hi ha assistit el nunci apostòlic, Mons. Bernardito C. Auza; l'arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luis J. Argüello; l'arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, l'arquebisbe d'Urgell, Mons. Joan Enric Vives o l'administrador diocesà de Girona, Mn. Lluís Suñer.

També hi han participat, entre d'altres, la resta de bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense; la majoria de preveres de la diòcesi de Girona; abats i abadesses de monestirs de Catalunya, de la resta de l'estat i d'altres parts d'Europa; les comunitats cistercenques de Poblet i Solius, així com centenars de fidels d'arreu de la diòcesi de Girona i també de l'arxidiòcesi de Tarragona, d'on és originari el nou bisbe.


 


 

A més, entre el miler de persones presents a la catedral de Girona s'hi ha vist nombroses autoritats com la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer o el primer secretari del PSC, Salvador Illa, entre d'altres.


 


 

Octavi Vilà

Nascut a Tarragona el desembre de l’any 1961, Octavi Vilà, ha estat monjo del monestir de Poblet des del 2005 i elegit abat el 2015. Com a abat de Poblet és president de la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó i membre del Capítol General i del Sínode de l'Orde Cistercenc, president del patronat de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i membre del patronat de Poblet. Des de 2022, és president de la Reunió d'Abats i Provincials (RAP) de Catalunya.

Octavi Vilà és llicenciat en Geografia i Història (1984) i diplomat en Biblioteconomia i Documentació (1987) per la Universitat de Barcelona. També ha cursat un postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya (1996) i un en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra (2000). A més, entre el 2007 i el 2015, ha fet Filosofia i Teologia i la llicència en Teologia sistemàtica a la Facultat de Teologia de Catalunya.