Vés al contingut
1

Temporal Nelson: Pineda, entre els municipis on el govern central actuarà d'urgència per reparar els danys a la platja

Fotos. Ràdio Pineda

 

Escolta Carlos Prieto, Delegat del Govern a Catalunya

Escolta Xavier Amor, l'alcalde de Pineda

 

El govern central declara l'emergència en la reparació de danys provocats pel temporal Nelson el mes de març i destina a Catalunya un total de 3,6M€ d'un total de 4,7M€ a l'Estat. Pineda serà un dels municipis beneficiats per aquesta actuació d'emergència. El delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, ja ha contactat amb els municipis afectats per informar-los de l'acord d'ahir dimarts pel Consell de Ministres. L'import per la província de Barcelona és d'1,5 M€. Serà per Pineda de Mar, Badalona, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt.

Els danys que van haver a Pineda són molt similars a tots els municipis, amb pèrdua de sorra, desperfectes al mobiliari urbà i aparició de restes soterrades. Des del govern central, que té les competències de domini públic marítim terrestre, han valorat la necessitat de fer una actuació d'urgència.

En un comunicat, expliquen que «la recuperació natural de la sorra en aquestes platges pot trigar massa temps o fins i tot no produir-se, de manera que deixarien de complir la seva funció de defensa de la costa, d'hàbitat per a flora i fauna, o de lloc d'esbarjo i ús públic». Per aquest motiu, expliquen que cal intervenir ràpidament per prevenir danys addicionals a la costa si es presentés un altre temporal a curt termini, que, «encara que fos d'intensitat ordinària, provocaria danys significatius en no comptar amb la protecció natural que proveeix una platja ben configurada».

 

Entrevista amb Carlos Prieto i Xavier Amor

Ràdio Pineda ha pogut parlar aquest matí amb el Delegat del Govern a Catalunya, Carles Prieto. Ha explicat que «les actuacions previstes són d'urgència, i estrictament són les que corresponen als efectes del temporal Nelson». Per seguretat, ha explicat que es retiraran alguns elements antics que han reaparegut, i es restaurarà la sorra, portant-la d'altres punts, el més propers possibles, propers on s'ha acumulat. Carles Prieto ha remarcat que des de la Delegació del Govern s'han fet ressò dels problemes que hi havia al litoral de Barcelona, Girona i Tarragona, i que han aconseguit una important aportació econòmica per Catalunya. Ha explicat que que «a partir del 22 de maig començaran les actuacions». El Delegat del Govern a Catalunya ha recordat que primer van recollir els informes del que havia provocat la borrasca Nelson. I ha remarcat que l'import global a l'Estat és de 4.780.000€, dels quals a Catalunya correspondran 3.360.000€, és a dir «el 78% del total del que es dedica al conjunt d'Espanya»

 

Per la seva part, l'alcalde de Pineda Xavier Amor ha dit que «és una acció d'urgència amb aportacions de sorra a la Platja dels Pescadors i zona de barques, en una actuació d'urgència». Ha afegit que «en pocs dies es veuran les màquines treballant». També ha dit que «l'Estat ha informat que es traurà sorra del bot de l'aigua però també es podran fer aportacions d'altres espais que han acumulat sorra suficient que permetrà fer una millor distribució».

 

1

 

El 2 d'abril, el delegat del Govern, Carlos Prieto, després de reunir-se amb els subdelegats de les províncies afectades, es va posar en contacte amb la Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per informar de la situació i que el Ministeri avalués una declaració d'emergència a partir d'una resolució de la Secretaria d'Estat del Ministeri per agilitzar les obres de reparació del litoral afectat.

Així, la Secretaria d'Estat ha emès aquesta resolució que recull l'"especial intensitat de la borrasca Nelson, esdevinguda a finals del mes de març del 2024, que ha provocat diversos danys a la costa en general i, en concret, a diversos punts del domini públic maritimo- terrestre en què es fa necessari intervenir sense demora".