Vés al contingut
1

El ple municipal tomba una moció d'ERC-JxP «per la posada en marxa de mesures urgents per la contenció de rendes de lloguers"

Foto d'arxiu

 

Van votar-hi a favor ERC-JxP, Pineda En Comú i En Marxa-JuntsXCat, i en contra el PSC.

 

La regidora portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, va explicar el contingut de la moció, que recull que «l’accés a l’habitatge és un dels reptes pendents de resoldre. «Venim patint una crisi d’accés des de 2008,que lluny de solucionar-se, s’ha cronificat especialment per l’increment del preu del lloguer" segons diu la moció.

Va recordar que els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, Catalunya en Comú i CUP, i finalment també JxCat, van aprovar la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, una llei que permet fixar topalls al lloguer en els municipis amb més demanda i de més de 20.000 habitants com és el cas de Pineda.

La moció proposa mostrar el suport a l'aprovació de la llei i demanar al govern municipal l’inici de la tramitació per ser declarat d’“àrea amb mercat d’habitatge tens» (que de fet Pineda ja està marcada com a tal). Ho va explicar en el ple Mònica Palacín. Va dir que «moltes persones dediquen la meitat del sou a l'habitatge i no poden accedir al mercat de compra».

 

El PSC va votar en contra. La regidora d'Habitatge del PSC, Marta Martin, va dir en el ple que estan d'acord amb el fons de la llei i la moció, però no estan d'acord en la forma que s'ha aprovat, ja que tindrà «poc recorregut», està aprovada sense consultar el sector i sense debat parlamentari, i que ho veuen com a «mesura electoralista» en un àmbit que "la pròpia Generalitat no té competències i no es podrà aplicar". Va alertar que pot tenir l'efecte contrari ja que els propietaris "poden declinar posar el seu pis a llogar amb aquesta llei, com ha passat a altres llocs com Berlín o San Francisco".

 

Pineda En Comú va votar a favor. El regidor portaveu Marcos Ortega va dir que aquesta llei és un triomf del Sindicat de llogaters i que l'objectiu és que pugui millorar la situació. Problema ha estat la falta de polítiques públiques, no hi ha pisos suficients de lloguer, i els que hi ha són molt cars. Va dir que a Pineda l'habitatge és també un problema

 

En Marxa-JuntsxCat va votar a favor. La portaveu Noemí Llorens va dir que "el preu del lloguer no para de pujar, que calen mesures i hi ha marge de millora". Va exposar que "la Llei pot presentar alguna feblesa, però tot i així, pot aportar millores. Va dir que la mesura més urgent seria potenciar l'habitatge social a Pineda, ja que hi ha pisos buits: "Aquí hi ha recorregut per treballar".