Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal: els inicis del carrer Ponent.

 

Text i foto: Arxiu Municipal de Pineda

 

La zona que ocupa actualment el barri de Poblenou, fins els inicis de la dècada de 1920, estava ocupada per camps de conreu, cases de pagès i dues bòbiles que fabricaven peces d’argila per a la construcció.

Va ser pocs anys més tard que es van urbanitzar els dos primers carrers del futur barri. Aquests dos eren el carrer Ponent i el carrer Onze de Setembre. En relació al carrer Ponent, al Llibre d’Actes , sessió 30 de novembre 1923, s’acordà donar el nom de carrer de Ponent a la línia de cases que s’havien construït feia poc temps.

 

El motiu de nominar carrer de Ponent és per una qüestió de situació geogràfica del carrer respecte el nucli antic de Pineda. Carrer situat a l’oest, a ponent, del nucli antic de Pineda.

Tot i que al 1923 ja existia el carrer i algunes cases construïdes, no va ser fins el 1925 que es va sol·licitar oficialment la seva urbanització mitjançant sol·licitud per parcel·lar el terreny (Imatge eliminada. 1), iniciativa del mateix propietari, en Fermí Gual Verdura, habitant de Calella.

 

1

 

El projecte d’urbanització es va aprovar el dia 6 de desembre de 1925, i comprenia un terreny de 325 metres de llargada i 25 metres d’amplada. El nombre total de parcel·les projectades eren 85. A la part dreta, mirant al nord, n’hi consten 31, i a la part esquerra 54. El projecte ocupava des dels actuals pg. Marítim fins el carrer la Selva.

Si us fixeu a la part dreta hi ha un primer tram que hi consten cases ja construïdes, tal com es reflectia a l’acta del ple de l’Ajuntament al moment de donar el nom al carrer l’any 1923.

Les edificacions que es van construir majoritàriament al carrer eren cases de planta baixa, d’entre 4 i 5 metres d’amplada i amb un pati a la part posterior.

 

1

 

1

 

Consultant el padró d’habitants de 1935 es pot observar com la procedència de bona part dels habitants del carrer Ponent procedien de Pineda, Calella, altres poblacions properes i també de la província d’Almeria.

 

1