Vés al contingut
1

Les persones trans tenen ja una unitat de referència a la Regió Sanitària de Girona

La pediatra de la Unitat de Trànsit de Girona amb l'Anna, mare d'una nena trans. Foto: Premsa ICS

 

Aquesta Unitat està formada per professionals de ginecologia, pediatria endocrinològica, endocrinologia, psicologia, treball social i llevadores. S’incorporaran a l’equip professionals de medicina de família i, en cas de necessitat, d’altres especialitats com ara urologia, cirurgia plàstica, otorrino, rehabilitació, etc.


 

L’accés a la Unitat Trànsit de Girona podrà ser per derivació directa dels professionals de la medicina familiar i comunitària o dels pediatres d’atenció primària, com a resposta a la sol·licitud de la persona trans o dels pares o tutors legals quan aquesta sigui menor d’edat.

En el cas de les persones adultes, també es pot fer directament sense haver de fer cap derivació, simplement demanant l’accés a la Unitat mitjançant un correu electrònic a transit.girona.ics@gencat.cat.


 

Cada cas és concret

En la primera visita es realitzarà una entrevista que té per objectiu recollir la informació del cas concret, per tal de poder definir el millor acompanyament i assessorament, tenint en compte l’edat, la situació personal i l’entorn de la persona. A partir d’aquí, s’informarà la persona de les diferents opcions a seguir i, d’acord amb les necessitats i voluntats de cada cas, es farà un seguiment i acompanyament molt personalitzat.

Pel que fa a les intervencions quirúrgiques, que només es poden realitzar a partir dels 16 anys, cal tenir present que no hi ha cap cirurgia necessària des del punt de vista clínic en cap procés de transició. Si la persona trans manifesta el seu desig d’operar-se d’algun dels procediments involucrats en el procés de transició, des de la Unitat Trànsit se la informarà dels que es poden realitzar a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i dels que s’han de derivar als centres de referència.

Entre un 20 i un 30% de les persones trans manifesten la seva voluntat d’operar-se. També es faran les gestions oportunes per fer efectiu el procés quirúrgic, que inclou tant cirurgies tendents a la feminització corporal com a la masculinització corporal. Ara mateix, els hospitals Germans Trias i Pujol, Bellvitge i Clínic són els únics autoritzats pel CatSalut per realitzar la cirurgia relacionada amb el procés de trànsit.


 

Una part important del procés serà l’acompanyament psicològic, per tal de facilitar l’autoacceptació del gènere sentit, apoderar la persona i evitar l’aïllament social. Aquest suport psicològic podrà ser individual i/o grupal, i pot fer-se extensiu al seu entorn més proper. L’objectiu d’aquest suport, també a demanda de la persona trans, és reforçar la persona en el procés de transició, reduir les seves pors i ansietats i l’aïllament, i fomentar mecanismes per fer front a situacions de transfòbia.