Vés al contingut
1

Mor en 'Josep de la Ramona', un dels darrers pescadors de nanses de Pineda

 

Fotos. Pep Basart i Manoli Andreu

 

En Josep Aragonès i Aragonès, en 'Josep de la Ramona' com se'l coneixia, ha mort als 96 anys d'edat i sempre va treballar a la mar, fill de família de pescadors. Tant la Confraria de Pescadors de Pineda com l'Associació d'Amics a Vela Llatina El Mamelló i tots els pescadors pinedencs, expressen el condol a la família per aquesta sentida pèrdua. Ha estat sempre una persona molt estimada i senzilla, segons han explicat els pescadors.

 

El funeral és dijous a les 4 de la tarda a Santa Maria de Pineda.

 

1

 

1

Josep Aragonès va ser nanser i pescador tota la vida i tenia una gran coneixement de la mar i de les arts de pesca tradicionals. Pescava a nanses de març a octubre i als mesos d'hivern pescava amb els sardinals amb xarxa. Quan el seu pare es va jubilar ell va treballar a la fàbrica d'en Tutó, com se la coneixia però va seguir pescant amb la nansa, el palangró a calamars i sèpies. Durant la seva vida com a pescador va anar a vela llatina, de la que en tenia una gran experiència i també va pescar a motor, passada la Guerra Civil.

 

1
Fotos de Manoli Andreu


 

En Josep de la Ramona

Era conegut com a 'Josep de la Ramona' perquè la seva mare, de nom Ramona, va ser una pescadora molt coneguda a Pineda durant tota la seva vida. Li agradava que l'anomenessin així. En Josep, fins i tot durant la seva vellesa havia anat a pescar a la platja pinedenca amb una petita barca de nom 'Marinada'. Tenia un caràcter molt afable, molt disposat a ajudar i a donar un cop de ma en tot, sobretot coses de la mar i explicant vivències i coneixements. També participava activament a l'activitat de la Subhasta de peix a l'antiga, entre altres activitats que organitza el Mamelló a la Confraria de Pescadors o bé la Processó Marinera entre altres. El seu caràcter feia que tothom hi tingués una bona conversa.


 

1
Subhasta de peix a l'antiga que es celebra per la Festa Major.

 

 

1
Subhasta de peix a l'antiga amb els savis de la mar, fent conversa amb els assistents, a la Platja dels Pescadors.

 

1
Foto de Manoli Andreu. En Josep de la Ramona, amb gorra al centre de la imatge


 

Alguns veïns de Pineda encara recorden la tradició de la venda amb bicicleta del peix que no anava a la llotja. Era tradició que les dones dels mariners venien el peix al crit de 'Dones, peix!' pels carrers de la vila. En Josep sempre va sentir que la mar formava part de la seva vida.

En diverses ocasions Ràdio Pineda l'havia entrevistat per a parlar d'aspectes relacionades amb la mar, i fets històrics. Ràdio Pineda es suma al condol a la seva família i a les seves amistats.

 

1
En Josep de la Ramona amb l'Avi Ferrer a la Confraria de Pescadors. Foto: Manoli Andreu