Vés al contingut
1

Mònica Palacín (ERC): «S'ha aconseguit un ampli consens polític i social pel model lingüístic de l'escola catalana»

 

Fotos. ACN

 

Escolta a Mònica Palacín

 

El Parlament ha aprovat tramitar per lectura única la nova llei sobre el català a les aules.

Durant el primer debat sobre la proposició de llei, ERC, Junts, PSC i comuns -els quatre grups de l'acord- han lloat l'entesa. La CUP ha avisat que "qui legisla és el TSJC", i Vox, Cs i PPC han criticat que el castellà no sigui vehicular. La proposició de llei fixa que el català és l'idioma vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu i el d'ús normal en l'acollida de l'alumnat nouvingut. Ho ha explicat la diputada pinedenca al Parlament per ERC Mònica Palacín que ha participat de la redacció de Llei. També inclou que el castellà s'utilitzarà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, i que serà llengua curricular.

El text també apunta que l'ensenyament i l'ús curricular del català i del castellà han d'estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius. També  inclou que la presència de les llengües oficials "ha de tenir en compte la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l'evolució del procés d'aprenentatge lingüístic".

 

1

 

Vox, Ciutadans i PPC han portat la nova llei del català a l'escola al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). La llei s'havia de votar demà divendres al ple, però així queden paralitzats tots els tràmits a l'espera que el Consell de Garanties Estatutàries emeti un dictamen. L'òrgan té set dies hàbils per dictaminar sobre el text.