Vés al contingut
1

Un nou plafó a la platja recorda la venda de peix a l'engròs i al detall que feien les dones

 

Fotos. Arxiu Municipal de Pineda


 

El plafó s'ha estrenat coincidint amb el Mar de Flors i mostra fotografies antigues de la pesca a Pineda i de la venda a l'engròs i al detall. Aquesta última tasca, la feien sobretot les dones dels pescadors i es va mantenir, en part, fins inicis dels anys 70. Molts anys enrere, també hi havia hagut un mercat de peix a la plaça de Catalunya i més darrerament, uns carretons on es venia el peix. Fins els anys 70 també era habitual veure alguna peixatera pel centre de Pineda venent el peix en bicicleta al crit de 'dones, peix!'.

El plafó ha estat una iniciativa dels Amics de la Barca a Vela Llatina El Mamelló.

 

 

1
 

 

Pineda, tot i ser un poble costaner, no va ser fins a mitjan s. XVIII que es va començar a consolidar un nucli d’habitatges de pescadors a la part baixa del carrer de Mar, el que es coneixia com a Raval de Mar. Aquest fet s’explica per la dificultat d’habitar les zones immediatament properes al mar per l’existència d’atacs de corsaris, així com per tractar-se de zones inundables i, part tant, insalubres.

 

 

1
 


 

La pesca a Pineda

Els tipus de pesca que es practicaven a Pineda eren diversos, tal com la teranyina, el bou, les nanses, la fitora, l’artet, palangres, tresmalls i sardinals. Pares i fills acostumaven a compondre les tripulacions de les embarcacions. Tanmateix, en el cas de la teranyina, la tripulació es componia d’onze homes, fet que comportava la incorporació també de gent de fora del nucli familiar. Les captures de la pesca amb nanses, palangres, tresmalls o fitora les comercialitzaven, al detall, les dones de les famílies de pescadors. Mitjançant un carretó amb unes balances i una panera grossa on s’exposava el peix, aquest es venia a la pl. de Catalunya, però també de forma ambulant pels carrers del poble al crit de “va dones, que és fresc”.

 

1

 

1


 

En el cas de la pesca amb teranyina, bou i sardinals, la venda del peix es realitzava a la platja mitjançant el sistema de subhasta a la baixa. S’exposava amb paneres i coves, i el millor postor se l’emportava al crit de “meu” o “aquí”.

Els principals compradors, en el cas del peix blau, eren les empreses conserveres. A Pineda tenim constància que Francesc Calm i Francisco Pimàs l’any 1937, van iniciar dues activitats de saladors de peix al c. Anselm Clavé i a l’actual pl. de Sant Pere Pescador, respectivament.

 

1


 

1