Vés al contingut
1

Es presenta el Pla Director de l'Arbrat que marca les directrius per millorar l'estat dels carrers i arbres de Pineda

S'ha presentat avui per a la seva aprovació en el proper Ple Municipal de dilluns. El pla fa un inventari de les espècies existents als carrers de la població i marca les directrius tècniques que s’hauran de seguir per a la gestió dels carrers amb arbrat. La correcta selecció d’espècies millora la gestió i el manteniment dels arbres, i també evita problemes com l’aixecament de voreres i calçades, o les filtracions a les canonades. És és un instrument de treball que contempla tant recomanacions com requisits d’obligat compliment en matèria d’arbres en els carrers del municipi. L’estudi encarregat per l’Ajuntament de Pineda ha estat elaborat pel biòleg especialista en arboricultura Josep Selga. L'estudi detalla que un 47% dels arbres de la trama urbana de Pineda estan en bon estat, però la resta estan alterats o molt alterats, el que significa que no estan al lloc adequat o no es desenvolupen com caldria, per diverses causes. Un 37% dels arbres no estan plantat en llocs idonis segons l'estudi.

També diu que un 28% dels arbres donen problemes al paviment, un 11% als serveis diversos i fins a un 13% afecten les façanes o el transit.


 

1
 


 

L'estudi detalla que cal reformar zones per evitar riscos a la ciutadania, o bé s'han de substituir espècies per altres. També demana una millor planificació, modificar espais per possibilitar la plantació de més arbres o de copa més gran, millorar el terrenys i el paviment.



 

Biodiversitat per una millor gestió

El Pla Director marca la diversitat d’espècies amb un criteri a seguir. Per exemple l’inventari posa de manifest l’alt percentatge de moreres al municipi, que s’han de substituir en part per altres especies més convenients.

D'entre les conclusions de l'estudi destaca que el 53% dels arbres de Pineda són de només tres espècies, i predomina la morera, que cal anar substituint. També hi ha un gran nombre de plataners. L'estudi diu que alguns arbres causen conflictes en carrers i voreres per estar en un espai inadequats. Demana establir directrius tècniques per regir actuacions futures.
L'estudi demana tenir en compte les espècies a plantar depenent de cada sector i tenir clars els criteris de plantació segons el medi on es planten.

 

A l'acte hi havia representació de tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament, així com tècnics municipals de diverses regidories com urbanisme, medi ambient o de la Brigada Municipal, entre altres. També hi havia públic que ha fet preguntes i diverses queixes sobre el tractament que s'ha fet en alguns arbres de Pineda. La presentació s'ha fet a Can Comas.