Vés al contingut
1

Continua prohibit l'accés i el bany a la desembocadura de La Tordera

Foto de portada de Javier Romera.

 

El Govern de la Generalitat ha anunciat que portarà a la fiscalia d'assumptes ambientals les obres del Ministeri a la desembocadura de la Tordera. La demarcació de Costes a Catalunya ha iniciat unes tasques de neteja i l'Ajuntament de Malgrat i el de Blanes i grups ecologistes han demanat la seva aturada immediata perquè ha afectat la cria d'espècies d'aus protegides, algunes de les quals, feia anys que no niaven.

El recent confinament i els darrers temporals han aportat molts de sediments a la desembocadura de la Tordera que de retruc ha ajudat a moltes espècies d'animals a fer-hi niu i a fer estades amb molta més tranquil.litat».

 

1
Javier Romera

 

Però el departament de Costes ha iniciat unes obres de neteja de plàstics a la barra de La Tordera que no va ser comunicada a l'Ajuntament de Malgrat de Mar. Segons algunes fonts, els treballs han destruït alguns nius de corriol petit, espècie protegida. Els Agents Rurals han aixecat acta dels fets i s'han aturat les feines que feia el Ministeri, que segons ha dit «desconeixia» que la zona estigués tancada i protegida. L'Ajuntament de Malgrat de Mar ha lamentat «la manca de comunicació i de coordinació entre administracions». L'Ajuntament de Malgrat ha dit que «aposta per aquest espai natural i es vol continuar en la seva protecció». Recordem que ara està prohibit transitar-hi perquè és època de nidificació.

 

1
Foto: Agents Rurals


 

El biòleg Miquel Jover ha aclarit que «els darrers temporals no han provocat danys a nivell ecològic i en canvi, s'han recuperat espais que feia molts anys que no es veien, com ara la barra de sorra a La Tordera que també aportarà sediments a la resta de platges».

Els ajuntaments de Malgrat i Blanes han tancat els accessos a La Tordera per mirar de protegir la fauna i flora de l'espai natural. La gran baixada de sediments per La Tordera dels darrers temporals i ha creat una barra de sorra d'uns 200 metres que no passava des de feia molts anys. La barra de sorra ha creat nous espais naturals molt propici pels ocells i hi ha molta més calma que ha permès de criar a espècies molt sensibles. A més, algunes aus poden descansar durant motles hores i això no és possible si hi ha humans o gossos.

Miquel Jover ha dit que «cal evitar que els humans vagin a la desembocadura perquè els animals poden abandonar les seves postes».

 

També ha dit que «cal que tothom tingui consciència de la importància d'aquest espai natural i per tant s'ha actuar en base a aquests valors naturals i no és un espai d'oci per a les persones o animals de companyia».

Les darreres setmanes s'hi han vist dofins, corriol camanegre, corriol petit, fumarell, xatrac comú o becllarg, entre altres. També ha augmentat molt a Blanes la població de corb marí emplomallat, una mica més petit que el corb marí gros. També es poden veure a les cales de Calella o a Sant Pol.


Recentment també es va crear una taula de treball per recuperar el Delta de La Tordera. La iniciativa ha de servir per saber quines accions s'han de portar a terme per retornar l'equilibri al Delta de La Tordera i les platges, i el nivell de protecció d'aquest espai natural.

El Delta de La Tordera és una àrea de 312,22 hectàrees que s’estén per Blanes, Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls. Segueix essent un hàbitat de gran interès per diferents espècies de fauna i un gran suport al moviment de les aus en els seus fluxos migratoris. En aquest sentit cal destacar que la llera i desembocadura de la Tordera es troba inclosa dins els espais que conformen la Xarxa Natura 2000. Grups d’experts han estudiat el què succeeix al Delta i conclouen en diferents solucions estructurals per arranjar el problema de la pèrdua de sorra de la platja i que suposen canvis de gestió i actuacions en la zona del Delta.

 

1
Foto: Antoni Abad

 

1