Vés al contingut
1

L'Enginyer de Forests Oriol Bassa diu que «és urgent fer un pla per treure la via del tren d'arran de mar»

 

Escolta aquí l'entrevista

 

 

Ràdio Pineda ha entrevistat a Oriol Bassa, naturalista i enginyer de forest que ha dit que «no es pot garantir la via del tren arran de mar, i caldrà treure estructures com ara els hotels que no podran aguantar el canvi climàtic». Oriol Bassa ha dit que cal pensar seriosament en treure la via del tren i fer-lo passar per l'interior de la comarca i per això «cal fer plans de mitigació davant del canvi climàtic».

Ha alertat sobre altres estructures com la planta de la brossa de Mataró que es troba en una zona inundable i cal protegir-la. Ha dit que «si s'inunda, el Maresme no podrà gestionar la seva brossa durant molt de temps» i ha advertit del perill que això passi.

També ha rebutjat el pla que té el govern espanyol per fer esculleres al Maresme, i que té intenció de començar pel Baix Maresme. Oriol Bassa ha dit que «tindran un gran impacte i la solució és buscar la forma de resoldre les causes que causen les destrosses».

 

1

 

Ha dit que «el Maresme tenia platges immenses i ara cada cop hi ha menys sorra» i «ja hi havia estudis que deia que la construcció de ports tindria un gran impacte».

També ha rebutjat el traspàs i dragatge de sorres del fons marí, i ha afegit que en l'origen del problema «hi ha la construcció de tants ports esportius al Maresme» especialment al sud de la comarca. Oriol Bassa ha fet una tesi doctoral, basada en la Riera d'Argentona, que es pot extrapolar a la resta de la comarca. Les conclusions són alarmants amb un litoral que patirà grans canvis amb tempestes més violentes, inundacions més importants i més temporals. Les rieres no estaran preparades per assumir el nou escenari medi-ambiental. Segons Bassa caldrà fer plans de prevenció i repensar infraestructures.


 

Els boscos del Maresme seran més arbustius

Oriol Bassa ha dit que «el Maresme té més d'un 60% del territori de bosc i això permet que no hi hagi grans riuades» però ha dit que «hi ha un excés d'arbres, amb una deficient gestió forestal». Ha advertit del risc de grans incendis i tots els escenaris parlen de sequeres més importants i tempestes cada cop més violentes, i per això cal adaptar-se al nou escenari». Ha dit que «ara per ara els boscos retenen molta aigua de pluja i això permet que evitin més inundacions». Ha dit que «l'any 2050 els boscos no tindran tanta qualitat i perdran alzines i més boscos mixtes».

 

1
Des del Montpalau, mirant a llevant.

 


 

Oriol Bassa i Vila (Argentona, 1965) és naturalista, enginyer de forests per la Universitat de Lleida i enginyer tècnic agrícola per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de Barcelona. Es autor i coautor de diverses guies i llibres de natura del Maresme (Coneguem el Corredor, Guia dels Conreus al Maresme, Descobrim Mata i les Cinc Sènies). Va obtenir el Premi Pau Vila de Geografia de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona i el Premi Medi Ambient per a joves de la República Federal d'Alemanya.

Fundador i actual president de l'entitat Natura, i fundador de l'Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina i cofundador de la Federació de les ADF del Maresme.

(Font: Viquipèdia)