Vés al contingut
1

Laura Borràs és la nova presidenta del Parlament de Catalunya

Foto: ACN

 

Els pinedencs Pere Aragonès i Mònica Palacín també han pres possessió de l'acta de diputat i diputada al Parlament de Catalunya.

En primera votació no ha aconseguit la majoria absoluta mínima de 68 diputats i se n'ha fet una altra entre els dos noms més votats: Borràs i Eva Granados (PSC). En segona volta surt escollit qui obté més vots, en aquest cas Borràs, per 14 més. La CUP ha expressat amb l'abstenció el recel que tenen amb la figura de Borràs per la seva situació judicial arran de la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.


 

Després d'un any es reuneix tota la cambra parlamentària

Per primera vegada després d'un any, s'han reunit els 135 diputats de la cambra catalana. En les votacions, la CUP ha cedit un dels seus vots al diputat de JxCat Lluís Puig com a mostra de "solidaritat antirepressiva" ja que la Mesa d'Edat no ha acceptat la petició de delegació del vot. El president de la Mesa d'Edat Ernest Maragall hi ha votat a favor però els dos secretaris Alberto Tarradas (Vox) i David González (PSC) hi han votat en contra.

 

Laura Borràs surt del Parlament davant la formació de gala dels Mossos d'Esquadra que li ret honors per primera vegada. Borràs haurà de comunicar la constitució del Parlament al cap de l'Estat, el Rei Felip, al president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès i a les presidentes del Congrés dels Diputats i del Senat, respectivament.


 

Tercera presidenta del Parlament
Borràs és la tercera dona que ocupa la presidència del Parlament després de Núria de Gispert (2010-2015) i Carme Forcadell (2015-2017). Des del restabliment del Parlament, el 1980, deu persones, comptant Borràs, han ocupat aquest càrrec: Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), Núria de Gispert (2010-2015), Carme Forcadell (2015-2017) i Roger Torrent, des del 17 de gener de 2018 fins avui.


 

El Maresme té vuit diputats i diputades al nou Parlament sorgit del 14F

Quatre diputats són del grup d'ERC liderats pel pinedenc Pere Aragonès, que aspira a la presidència. També hi és la pinedenca i regidora-portaveu d'ERC-JxP Mònica Palacín, i Najat Driouech que és del Masnou, i Pau Morales de Vilassar de Dalt.

El PSC té dues diputades al Parlament, que són Alícia Romero, i que repeteix com a diputada i també Elena Díaz. La torderenca Judith Toronjo, de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya, també és diputada per Junts per Catalunya. Finalment, la mataronina Mónica Lora de VOX també ha estat escollida diputada pel Maresme.