Vés al contingut
1

El govern espanyol destina a Rodalies de Catalunya 680M€ del Pressupost 2022

El govern espanyol destina a la xarxa de trens més de la meitat de la inversió als pressupostos generals de l'Estat a Catalunya. Concretament, l'Estat destinarà més de 1.200 milions d'euros per Rodalies, l'AVE o el corredor mediterrani, segons les dades que ha facilitat la delegació de l'executiu de Pedro Sánchez a Catalunya. A més, s'hi inclouen 243 milions en serveis ferroviaris declarats com a obligacions de servei públic.

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat que Rodalies s'endurà gairebé 680 milions d'euros.Aquests recursos coincideixen amb les negociacions engegades entre el govern català i l'espanyol, on s'ha posat sobre la taula el traspàs de totes les competències restants.

 

La segona partida més elevada és la de la inversió en línies d'explotació d'alta velocitat, que s'endú prop de 270 milions d'euros. D'altra banda, s'ha inclòs una transferència de 243 milions per als serveis ferroviaris declarats com a Obligacions de Servei Públic (OSP).

 

Altres actuacions

Algunes de les altres inversions destacades dels comptes estatals a Catalunya són les de conservació i explotació de carreteres amb 159 milions d'euros i una transferència de 109 milions d'euros a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Aquestes dues partides que són especialment importants ara que s'han aixecat els peatges d'algunes autopistes, ha recordat Cunillera.

El projecte de pressupostos inclouen una partida de 97,17 milions d'euros pel Port de Barcelona i una de 41,2 pel de Tarragona. A més, les infraestructures aeroportuàries d'Aena i Enaire a Catalunya tenen un finançament assignat de 94,8 milions d'euros.

 

En el capítol d'habitatge, destaquen els 51,47 milions d'euros del pla estatal i els 80,8 milions per a rehabilitació d'entorns residencials i edificis.

 

Pel que fa a la investigació i al coneixement, el Barcelona Supercomputing Centre rebrà 5,11 milions i el laboratori de llum del Sincrotró, 12,6. Hi ha una partida específica per les obres de demolició de la futura Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona, pressupostada amb 1,2 milions d'euros.