Vés al contingut
1

'Camina per la Marató', el gran repte de Pineda per recollir fons per la investigació de les malalties mentals

Fotos. Montpalau Team. Pep Basart

 

Pineda prepara un ampli programa d'activitats per la Marató de TV3, aquest any dedicada a la Salut Mental i que es celebra el diumenge 19 de desembre. Les activitats estan coordinades des de l'Ajuntament de Pineda i compten amb iniciatives impulsades per nombroses entitats.

 

La caminada popular (o cursa, segons vulgui cada participant), es farà per la Vall de la Riera de Pineda. La ruta té 10 quilòmetres i passarà per alguns dels racons més bonics de la Vall, amb poc desnivell i apta per a la gran majoria de persones. L'objectiu és que sigui una activitat grupal de colles d'amics o grups d'entitats que conjuntament facin la ruta i poder assolir el màxim de participants, centenars o milers, a ser possible. Està organitzada pel Centre Excursionista Montpalau Team de Pineda amb la col.laboració de moltes entitats i establiments, i l'Ajuntament de Pineda.

 

Es fa una crida a tothom i a les entitats de Pineda a participar de l'activitat per fer-la el més gran possible, i poder recaptar el màxim de fons per la investigació i tractament de les malalties mentals.

 

Ja podeu fer inscripcions pel vostre dorsal

Ja es poden fer inscripcions fent ingrés de 5€ o de 8€ si també voleu el buff o diadema de cabell. Es poden fer inscripcions a les botigues Herbes de Pineda i Poblenou, Bricofusta, Bicis Poch, Nualart Martí, Bon Àrea i Rickybike.

També es podran fer presencialment el mateix 19 de desembre a la plaça de les Mèlies.

També podeu fer inscripció fent un ingrés al C/C ES64 2100 0369 1701 0188 6402 indicant el nom i enviar el justificant de pagament al correu info@montpalauteam.cat

 

1

 

Ruta fàcil per un espai natural molt bonic

La ruta sortirà de la Plaça de les Mèlies i passarà pel corriol de 'sota Guàrdia' amb una vegetació clarament adaptada al rigor de la calor a l'estiu. Passarà per la Font del Ferro, el Molí i el Forn de Calç de Can Marquès i passarà el corriol de solei del Montpalau per continuar per Sant Jaume i tornar a la Plaça de les Mèlies. La ruta estarà senyalitzada i es podrà fer caminant o fins i tot corrent, per tant, és una ruta que vol ser inclusiva per a tothom.

 

1

 

1

 

1

 

 

1

 

Tiquet de 5€ amb avituallament i xocolatada final, i si vols, per 3€ més, un buff o diadema de cabell

El tiquet té un preu de 5€ i si voleu un buff o una cinta de cabell el preu és de 3€ més. Tindreu un avituallament durant el recorregut, i una xocolatada al finalitzar la ruta.

 

1

 

1

 

 

 

Tots els beneficis aniran destinats a la lluita contra les malalties mentals

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neuro-desenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l'espectre autista o els de l'aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.


 

Els experts assenyalen que hi ha una gran varietat de trastorns mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Afirmen que, en la majoria de casos, no estan completament aclarides les causes que influeixen en la seva aparició, evolució i pronòstic. Tanmateix, s'ha comprovat que hi ha implicats múltiples factors que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant.


 

En funció de les dades d'incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l'etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neuro-desenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L'esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d'una depressió. 


 

Milions de persones pateixen problemes de salut mental

S'estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental, i prop de la meitat veuen afectada de manera invalidant la seva qualitat de vida. Es tracta, doncs, de trastorns molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt forta, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.


 

La recerca en l'àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l'esperança de vida de les persones.  

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. Cal recordar que, a causa de la situació d'excepcionalitat que va provocar la irrupció de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 l'any 2020, el Patronat de la Fundació va decidir dedicar La Marató d'aquell any a la Covid-19 i posposar l'edició de la salut mental a l'any 2021.