Vés al contingut
1

'Camina per la Marató' recapta 3500€ per la investigació de les malalties mentals

Fotos. Montpalau Team

 

Escolta les veus dels seus protagonistes

 

La caminada popular (o cursa, segons volia cada participant), s'ha fet per camins i corriols de Vall de la Riera de Pineda. Tenia 10 quilòmetres i ha passat per alguns dels racons més bonics de la Vall, apta per a la gran majoria de persones. Hi han participat 600 persones que han convertit l'activitat en tot un èxit de públic. Els participants han dit que «ha anat molt bé i han agraït que es facin activitats així». El regidor de salut, Santiago Macip, ha dit que «és molt bonic col.laborar en accions així i des de Pineda sempre s'hi col.labora». Ha agraït al Montpalau Team que hagi dut a terme aquesta activitat i la resta d'accions que s'han fet a Pineda.

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

També s'hi ha referit la diputada pinedenca Mònica Palacín, que ha destacat la importància de «treballar per la millora de la salut mental per als ciutadans, sobretot en aquest temps de pandèmia».

 

 

La presidenta del Montpalau Team, Lluna Martí, ha agraït a tothom que ha participat a la marxa, i ha animat a tothom a tenir contacte amb la natura com a element important per la salut mental. També ha dit que «l'èxit els dona energia per repetir-ho l'any que ve».

 

 

La marxa ha estat organitzada pel Centre Excursionista Montpalau Team de Pineda amb la col.laboració de moltes entitats i establiments, i l'Ajuntament de Pineda. S'ha recpatat 3500€ que van destinats a la Marató.

 

L'activitat ha tingut la col.laboració de les botigues Herbes de Pineda i Poblenou, Bricofusta, Bicis Poch, Nualart Martí, Bon Àrea i Rickybike. També de PiroBuch, l'empresa Sporty, el XIP de Pineda, el Restaurant Diagonal, els Fondistes de Pineda, Mateu Fusters, Impremta Rodríguez, Gent de Pineda, els Fotògrafs de Pineda, la botiga Filigranes i el Carrefour de Pineda.

 

 

Tots els beneficis aniran destinats a la lluita contra les malalties mentals

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neuro-desenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l'espectre autista o els de l'aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.


 

Els experts assenyalen que hi ha una gran varietat de trastorns mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Afirmen que, en la majoria de casos, no estan completament aclarides les causes que influeixen en la seva aparició, evolució i pronòstic. Tanmateix, s'ha comprovat que hi ha implicats múltiples factors que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant.


 

En funció de les dades d'incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l'etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neuro-desenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L'esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d'una depressió. 


 

Milions de persones pateixen problemes de salut mental

S'estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental, i prop de la meitat veuen afectada de manera invalidant la seva qualitat de vida. Es tracta, doncs, de trastorns molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt forta, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.


 

La recerca en l'àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l'esperança de vida de les persones.  

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. Cal recordar que, a causa de la situació d'excepcionalitat que va provocar la irrupció de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 l'any 2020, el Patronat de la Fundació va decidir dedicar La Marató d'aquell any a la Covid-19 i posposar l'edició de la salut mental a l'any 2021.