Vés al contingut
1

S'estudien les opcions pel futur de Sant Rafael i valorar si és inevitable el seu enderroc, o si es pot reconstruir

 

Un informe tècnic avala el seu enderroc segons ha dit l'alcalde de Pineda «però no estan tancats a cap possibilitat tenint en compte també la vessant sentimental que té l'ermita». Xavier Amor ha dit que «caldrà prendre una decisió després de fer un encàrrec extern per valorar quines opcions hi ha». Ha afegit que «volen tenir en compte les persones que han mostrat el seu interès en preservar aquest espai».

Xavier Amor ha dit que «cal explorar totes les vies possibles malgrat que hi ha dos informes que no avalen la seguretat del temple». També ha dit que «caldrà veure què s'hi pot fer però no es pot mantenir la construcció en l'estat actual massa temps perquè significa un perill real». Ha afegit que «voldran escoltar a totes les veus».

El regidor d'urbanisme ha dit que «caldrà un debat tranquil sense accent polític per debatre el futur de l'ermita, però mentrestant, cal ser prudents».
 

Sant Rafael és una ermita de titularitat municipal a Can Martorell. Feia dècades que aquesta ermita estava en un estat de degradació total amb les parets guixades, l'arcada d'entrada en un estat lamentable, i en una situació d'abandonament total. Es troba a Can Martorell, a la falda del Turó de Montpalau i es va construir el 1908 amb volta catalana que recentment ha caigut i s'ha desplomat. En realitat és una ermita de planta i estètica molt bonica en el seu origen, feta amb pedra del Montpalau. Actualment és perillós accedir a l'espai. Des de fa molts anys, grups de joves fan 'botellots' en aquest entorn que és ple de brutícia i deixalles.

 

1
Estat actual de l'ermita on no s'hi permet l'accés.

 

1


 

'Aixequem Sant Rafael' demana reconstruir l'ermita i evitar el deteriorament del patrimoni de Pineda

En una entrevista a Ràdio Pineda han explicat que «l'arquitecte contractat per l'Ajuntament de Pineda proposa l'enderroc total del temple». S'ha fet una primera reunió i segons han explicat «se'ls ha ofert participar en crear una element de memòria al lloc que ara ocupa l'ermita». Han dit que «això els porta a pensar si aquesta és la millor solució i per això demanen més opinions tècniques i apostar per la seva reconstrucció».


 

La plataforma Aixequem Sant Rafael demana a l'Ajuntament de Pineda «trobar les formules per a reconstruir l'ermita i dignificar l'espai de la Vall de la Riera». Demanen un calendari d'actuacions i una segona part per fer el projecte i «saber d'on poden sortir els diners i poder-ho difondre a la ciutadania». També demanen un millor manteniment dels terrenys municipals de Can Martorell que es troben en un estat de degradació evident. Han demanat «trobar solucions «abans de decidir enderrocar l'ermita de Sant Rafael» i han afegit que «no és cap batalla partidista i volen treballar colze a colze amb l'Ajuntament per a protegir el patrimoni».

 

1