Vés al contingut
1

L'Ajuntament de Pineda demana un segon informe intern amb la voluntat de trobar formules per salvar Sant Rafael

 

Escolta l'alcalde de Pineda Xavier Amor.

 

L'alcalde de Pineda ha dit que «s'ha fet un informe extern que fa una conclusió dura, i demana enderrocar el temple». L'alcalde ha dit que «la prioritat no és aquesta i ara s'està a l'espera de trobar informes favorables a la viabilitat de restaurar l'ermita». Ho ha dit l'alcalde Xavier Amor a Ràdio Pineda.

 

Per això ha dit que «l'equip de govern vol optar per intentar trobar la manera de restaurar l'ermita de forma participativa amb l'ajuda dels professionals». Per tant, s'estudien les opcions pel futur de Sant Rafael i valorar si és inevitable el seu enderroc, o si es pot reconstruir.

Xavier Amor també ha dit que «caldrà fer un projecte futur sobre quin sentit ha de tenir l'espai» perquè recordem que el seu enderroc ha estat, en part, a causa de la deixadesa del temple i tot l'espai i els actes vandàlics que ha patit repetidament.

Recordem que un informe tècnic avala el seu enderroc però l'equip de govern assegura que no estan tancats a cap possibilitat tenint en compte també la vessant sentimental que té l'ermita. L'alcalde ha dit que «cal tenir en compte també les persones que han mostrat el seu interès en preservar aquest espai».

Actualment l'espai està delimitat i es demana no accedir-hi per no perjudicar més el temple i per no córrer perills.

 

1


 

Justament, al darrer ple municipal, el regidor de Pineda en Comú ha demanat «trobar les alternatives per restaurar el temple amb la col.laboració d'administracions i societat civil». Marcos Ortega també ha dit que «caldria activar la Taula de Patrimoni de Pineda per valorar què tenim i com es pot conservar».

En el ple, el regidor d'Urbanisme Jordi Masnou ha dit que «un informe no avala la reconstrucció de l'ermita però l'equip de govern vol estudiar totes les possibilitats». Ha explicat que «es demana a diversos departaments de l'Ajuntament quina opinió tenen al voltant de poder salvar l'ermita».

Jordi Masnou ha dit que «ara la prioritat és intentar salvar l'ermita i més endavant es podrà treballar en fer un llistat de tot el patrimoni local que cal protegir».

Recordem que fa molts anys que aquesta ermita municipal estava en un estat de degradació total amb les parets guixades, l'arcada d'entrada en un estat lamentable, i en una situació d'abandonament total. Es troba a Can Martorell, a la falda del Turó de Montpalau i es va construir el 1908 amb volta catalana que recentment ha caigut i s'ha desplomat. En realitat és una ermita de planta i estètica molt bonica en el seu origen, feta amb pedra del Montpalau. Actualment és perillós accedir a l'espai. Des de fa molts anys, grups de joves fan 'botellots' en aquest entorn que és ple de brutícia i deixalles.


 

 

'Aixequem Sant Rafael' demana reconstruir l'ermita i evitar el deteriorament del patrimoni de Pineda

La plataforma Aixequem Sant Rafael demana a l'Ajuntament de Pineda «trobar les formules per a reconstruir l'ermita i dignificar l'espai de la Vall de la Riera». Demanen un calendari d'actuacions i una segona part per fer el projecte i «saber d'on poden sortir els diners i poder-ho difondre a la ciutadania». També demanen un millor manteniment dels terrenys municipals de Can Martorell que es troben en un estat de degradació evident. Han demanat «trobar solucions «abans de decidir enderrocar l'ermita de Sant Rafael» i han afegit que «no és cap batalla partidista i volen treballar colze a colze amb l'Ajuntament per a protegir el patrimoni».