Vés al contingut
1

Ara fa un segle que Mossèn Alcover va ser a Pineda durant el seu viatge per estudiar la llengua catalana

 

Fotos. Pineda al 1921.

 

Mossèn Alcover va néixer a Manacor, a Mallorca el 1862, i és conegut per ser un dels estudiosos més importants de la llengua catalana. La seva principal obra és el Diccionari català-valencià-balear on recull totes les particularitats de la llengua catalana en totes les seves variants i curiositats.


 

Mossèn Alcover va fer nombrosos viatges arreu d'Europa i també per tota la geografia dels Països Catalans. En el cas del Maresme, va fer parada a Pineda i també a Canet de Mar per a recollir aspectes de la parla catalana i recollir els diferents matisos. L'objectiu era aconseguir un diccionari de la llengua catalana amb totes les paraules antigues i modernes, parlades i escrites. Viatjà per Europa per entrar en contacte amb els millors filòlegs i romanistes del moment.

 

1


 

La folklorista pinedenca Sara Llorens va col.laborar amb més de mil fitxes pel diccionari de Mossèn Alcover i per tant, va ser una de les ajudants per fer la gran obra d'Alcover. Entre el juny i el novembre de 1921, Antoni Maria Alcover i els seus col.laboradors van recórrer Catalunya i el País Valencià i es van aturar en 53 poblacions per fer enquestes lingüístiques. Una d'aquestes poblacions va ser Pineda.

 

1

 

1
 

Mossèn Antoni Maria Alcover i Sureda va ser un escriptor mallorquí, eclesiàstic, lingüista, folklorista, arquitecte de diverses esglésies i capelles i periodista. Per la seva tasca a favor de la llengua catalana, fou anomenat «apòstol de la llengua».