Vés al contingut
1

El Ministre Miquel Iceta diu a Ràdio Pineda que «cal sentit comú per estalviar energia»

 

Ho ha dit recentment en una visita a Pineda. El ministre Iceta ha dit que «la situació actual obliga a tota la Unió Europea a fer un esforç que s'ha de fer entre tots».

Alguns restauradors i botiguers reben amb escepticisme el primer dia de mesures d'estalvi. La nova normativa d'estalvi energètic ha causat escepticisme entre alguns botiguers i restauradors en el primer dia en vigor. Bona part dels negocis afirmen estar complint amb la reducció la potència de la climatització i la recomanació de mantenir les portes tancades. Alguns comerços diuen que 27 graus és una temperatura molt alta, especialment si hi ha moviment.


 

Apagada a mitges dels aparadors comercials la primera nit d'entrada en vigor del decret d'estalvi energètic. Els comerços de tot l'Estat han començat a aplicar aquest dimecres a la nit el decret d'estalvi energètic que els obliga a apagar les llums dels aparadors a les deu de la nit. Alguns ho fan directament quan tanquen la botiga a les vuit del vespre.


 


 


 

Aire condicionat a 27 graus i aparadors apagats a les deu del vespre: entra en vigor el decret d'estalvi energètic

Les limitacions no s'aplicaran en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus. Amb tot, el govern espanyol insisteix que la mesura continuarà sent efectiva perquè "no és el mateix 25 que 19 graus", insistia la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, la setmana passada. Segons els càlculs de la ministra, cada grau de canvi de temperatura suposa un estalvi del 7% del consum. 

El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, als comerços, als supermercats, als espais culturals com ara cinemes o teatres i també en estacions de transports. Precisament, aquest darrer és un dels punts en els quals el Govern ha demanat un canvi per evitar que es redueixi l’ús del transport públic. El govern espanyol va reafirmar que les mesures tiraven endavant a la Conferència Sectorial d’Energia d’aquest dimarts, on l’Executiu va demanar una moratòria del decret per acabar d’afinar-lo i les comunitats governades pel PP van exigir-ne la retirada. 

Tampoc hauran de regular el termostat a 27 graus hospitals, centres educatius i perruqueries i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. A les cases particulars no s’introdueix cap límit de temperatura.