Vés al contingut
1

Pressupost 2023 a Pineda: a què es destinarà?

El govern municipal ha detallat, a través d'un ampli comunicat i la informació gràfica, ha detallat el pressupost de 2023 de l'Ajuntament de Pineda. És de 35.858.048 €, i fixa com a prioritat les inversions de millora a tot l’espai urbà, amb una mobilització de 17 milions d’euros a executar en els propers mesos, i el manteniment de la cartera de serveis municipals, i d’ajudes i bonificacions a les famílies i al sector econòmic, just en un moment de plenes dificultats a causa de la inflació (superior al 10%) i que ha significat haver de suportar increments substancials en els carburants i els subministraments de llum i gas, i que també ha afectat als productes i serveis contractats per l’ajuntament. En aquest sentit per aquest proper 2023 l’Ajuntament ha fet l’esforç de no apujar les taxes ni els impostos, deixant-ho congelat per tercer any consecutiu.

Tal i com ho ha explicat l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, «és un pressupost que introdueix una marxa més en la gestió del govern per poder assolir els objectius que ens haviem marcat a l’inici de la legislatura i que van quedar frenats pels dos anys de la pandèmia provocada pel COVID». Amor també remarca quins són els objectius a cobrir, com la millora constant de l’espai urbà, mantenir els serveis, millorar la seguretat i seguir fent camí en la sostenibilitat de Pineda.

Per equilibrar el pressupost d’ingressos de 2023, que ha davallat com a conseqüència de l’aplicació de la devolució de plusvàlues aquest 2022, el govern local ha aconseguit atraure diners d’altres administracions per a la realització d’inversió, així com també s’ha seguit introduint millores en el model de gestió dels diners.

 

1

 

1
 

Millores a Pineda

En relació a les despeses, Xavier Amor destaca l’esforç que s’està fent per tal que l’impacte de l’increment de la llum, el gas, els carburants i altres productes i serveis contractats per l’Ajuntament, no incideixi a la ciutadania. En aquest sentit de la despesa l’alcalde explica que també «hem hagut de suportar l’increment de sous de la plantilla, que ens ve donat per llei, i per tant també ens hem hagut d’ajustar en equilibrar la despesa».

Es destina un 41% del pressupost en despeses al servei de les persones, en ajudes i beques en el benestar de les famílies, l’esport, la joventut, l’educació, i la salut, entre d’altres.

Un 19% en la despesa destinada en la recollida de residus, la neteja viària i els abocaments de mobles vells.

En matèria de seguretat es destina un 13% a les partides per tal d’adquirir eines de gestió per facilitar la feina de la policia local: implementació de 52 càmeres de videovigilancia, distribuïdes per tot el municipi, i increment de la presencia policial en els torns de vigilància.

Com a principals novetats en inversions cal destacar en el pressupost del 2023 la planificació de l’oficina de tramitació de DNI i passaports, que s’està projectant conjuntament amb el Ministeri de l’Interior, més de 3KM de carril bici, 55 noves places d’aparcament per a vehicles i motocicletes al soterrani de la Biblioteca Serra i Moret, continuació del Pla d’asfaltat i voreres, el Pla de millora de parcs infantils, la finalització del passeig marítim a Poble Nou, la finalització de les obres de la Biblioteca de Poble Nou, i la reforma i millora de can Comas. També hi haurà millores a l’Escola de Música, amb l’adquisició de nou instrumental, a can Xaubet, amb la compra de nova maquinària pel gimnàs, millores en el patrimoni local, com per exemple l’aqüeducte de can Cua, entre altres.

 

 

1

 

1

Pineda sostenible

En matèria de sostenibilitat i agenda 2030, l’Ajuntament ha programat inversions per aquest 2023 encaminades a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com són la millora en la recollida selectiva de residus, amb una reordenació de les àrees de recollida i amb la incorporació de 460 nous contenidors, que permetran passar de les 80 àrees actuals a 120 àrees senceres de recollida de residus el segon trimestre del 2023. També hi ha programat el canvi a leds de l’enllumenat públic, la instal·lació d’una caldera de biomassa i plaques fotovoltaiques al complex esportiu de can Xaubet, marquesines intel·ligents a les parades del Bus, millores a la deixalleria mancomunada, i la remodelació integral de l’edifici de Serveis Socials amb un projecte d’eficiència energètica i sostenible arquitectònicament, i la xarxa de minidepuradores a can Carreras.

 

1

 

Així doncs, el govern local de Pineda de Mar, per aquest proper any 2023 presenta un pressupost que assoleix els principals objectius pels quals s’ha estat treballant aquesta legislatura: benestar de la ciutadania en educació, salut, l’esport i el teixit social a través de les entitats, seguretat al municipi, i sostenibilitat en la gestió municipal per assolir els objectius ODS marcats a l’Agenda 2030.