Vés al contingut
1

Coneguem els orígens de l'ermita de Sant Rafael de Pineda

 

Font. Arxiu Municipal de Pineda


 

La capella de Sant Rafael és un edifici que es va erigir per iniciativa privada l’any 1908. Tenim constància de la seva sacralització al 1909 quan Juan Manuel Fors de Oliver, notari de l'Il·lustre Col·legi de Barcelona, va sol·licitar al Bisbat de Girona poder celebrar-hi missa en record dels seus difunts fill i muller, Mariano Fors i Josefa de Cuenca.

La finca on es troba la capella, ja era propietat de la família Fors l’any 1862, tal com consta al Llibre d’Amillaraments del mateix any conservat a l’Arxiu Municipal de Pineda. El 1944 el propietari era José María Fors de Cuenca un dels seus fills, tal com consta al Mapa topogràfic parcel·lari de Pineda de 1944.

 

1
Façana de l'ermita, quan encara tenia una porta reixada i la campana. Foto. Ajuntament de Pineda

 

 

1
Interior de l'ermita fa anys, quan encara es trobava en força bon estat.


 

L'arquitectura de l'ermita

Segueix un estil i tècniques tradicionals, tot i que a determinades parts es pot observar l’estil arquitectònic modernista, propi de l’època. Es pot veure al campanar d’espadanya, on es pot veure l’ús del maó com element constructiu, però al mateix temps com element decoratiu. També en determinades peces de pedra esculpida, existents a la part superior del campanar i també al portal dovellat d’accés. Per altra banda, a la creu de ferro forjat que corona el campanar es poden observar també les representatives formes arrodonides tant pròpies del modernisme.

 

1

 

L’arquitecte de la capella va ser Josep Font Gumà, el mateix que l’edifici que existia al carrer de Mar, n. 88-90 / Justícia, n. 1, enderrocat l’any 1997. L'habitatge va ser aixecat per ordre del mateix Joan Manuel Fors de Oliver l’any 1900, vuit anys abans que l'arquitecte Josep Font construís la capella de Sant Rafael.

 

 

    La Família Fors de Pineda

    En relació a la família Fors, i a partir de la documentació històrica municipal, ja consta assentada a Pineda al segle XVI ocupant l’edifici del carrer Major número 14, conegut com a Can Fors, on actualment es troba emplaçada l’oficina de CaixaBank. Gràcies a la documentació familiar històrica que es conserva a l’Arxiu Municipal, procedent d’una donació realitzada per la pròpia família, es pot extreure que es tractava d’una nissaga terratinent benestant de mitjan segle XVI. La seva capacitat econòmica va permetre que a mitjan segle XVII i els posteriors, diversos membres de la família cursessin estudis universitaris de medicina i advocacia, formació que a molt poques persones els era possible accedir.

    L’estatus social que progressivament va anar adquirint la família va comportar el seu entroncament amb altres famílies benestants catalanes, arribant a obtenir el títol nobiliari de Barons de Mur (Pallars Jussà). A partir de mitjan segle XIX, donada la seva situació social i econòmica, van establir la seva residència a Barcelona, però conservant i fent estades a les propietats de Pineda.

    Sens dubte, la família Fors és una de les principals nissagues de la història pinedenca, pel que fa a la seva projecció pública i social, que sobrepassava també els límits municipals.

     

     

    L'Ajuntament de Pineda ha encarregat un projecte per refer l'ermita de Sant Rafael de Pineda

    El regidor d'Urbanisme Santiago Macip ha explicat que «un tècnic consultat en primer lloc, no defensava la seva reconstrucció, però un segon estudi diu que es pot refer». Ha dit que «ara l'objectiu seria fer un nou sostre més lleuger i la resta de millores que necessita el temple, i s'ha encarregat el projecte a un arquitecte perquè es pugui dur a terme els treballs».  El regidor Santiago Macip ha dit que «un arquitecte ja té l'encàrrec de recuperar l'ermita amb un sostre més lleuger».

    Recordem que Sant Rafael és una ermita de titularitat municipal que es troba a Can Martorell. Des de fa molts anys l'ermita municipal està en un gran estat de degradació amb les parets guixades, l'arcada d'entrada en un estat lamentable, i en una situació d'abandonament total. Es troba a Can Martorell, a la falda del Turó de Montpalau i la volta catalana s'ha desplomat. En realitat és una ermita de planta i estètica molt bonica en el seu origen, feta amb pedra del Montpalau. Actualment és perillós accedir a l'espai i està prohibit acostar-s'hi. Des de fa molts anys, grups de joves fan 'botellots' en aquest entorn que és ple de brutícia i deixalles.

     

    La plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda demana «trobar les formules per a reconstruir l'ermita i dignificar l'espai de la Vall de la Riera». També demanen un millor manteniment dels terrenys municipals de Can Martorell i«trobar solucions i treballar colze a colze amb l'Ajuntament per a protegir el patrimoni».

    L'ermita forma part de la 'Ruta de les Ermites de Pineda'.

     

    1

     

    1