Vés al contingut
1

El llop, cada cop més a prop del Montnegre

 

Foto. Diputació de Barcelona

 

Les càmeres de fototrampeig per detecció de carnívors han captat el llop al Parc de la Serralada de Marina, al sud del Maresme, just a tocar del Montnegre i Corredor. Es tractaria d'una 'incursió puntual del llop' segons la Diputació de Barcelona.

S'ha detectat en el marc de l’estudi realitzat per l’equip del Parc de la Serralada de Marina per a la detecció  i seguiment de mesocarnívors seguint els protocols del grup Felis (Grup de recerca en carnívors de Catalunya). Segons s'ha sabut ara, «el 31 de març de 2022 una càmera de fototrampeig va captar un exemplar mascle de llop, segurament de la subespècie italiana (Canis lupus italicus). Aquest gran carnívor va fer una incursió al Parc possiblement procedent del Moianès. Va ser una presència puntual i només se l’ha detectat una vegada».


 

Malgrat la sorpresa de la presència del llop força a prop del nucli d’una àrea tan poblada com la Regió Metropolitana de Barcelona, aquesta observació del 2022 no es considera indicadora de la presència estable del llop en aquest territori. Segons els experts, són moviments exploratoris que fan els llops en tots els llocs on habiten. Els Agents Rurals han rastrejat la zona i no es s'han trobat mostres per a poder analitzar-ne l’ADN. Tampoc ha tornat a sortir en cap càmera de les de seguiment i tampoc hi ha hagut cap dada o indici més a la zona.

 

A Catalunya s’han detectat des de l’any 2000 una vintena de llops provinents d'una població de llops franco-italiana en procés d’expansió. En tots aquests anys se n’han detectat a les comarques de la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, el Bages, l’Alta Ribagorça, el Moianès, el Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Cerdanya, l’Alt i el Baix Empordà, el Ripollès i l’Osona. Encara no s'ha confirmat cap cas de reproducció. Actualment es coneix la presència d’un mínim de cinc o sis mascles.

 

1
Mapa de parcs naturals


 


 

El llop

El llop està acostumat a recórrer grans distàncies per menjar i per reproduir-se. A la seva dieta hi ha senglars, isards, cabirols i daines però també petits rosegadors, llebres, i fins i tot de forma molt puntual fruita. El llop també causa baixes en els ramats, sobretot el bestiar menor que està en règim extensiu. És una espècie que havia estat perseguida i exterminada en molts llocs del món, on era habitual. Actualment a casa nostra és una espècie amenaçada i estrictament protegida, catalogada com a extingida com a reproductora al país.