La platja de Pineda llueix un pal indicador que mostra noms de ‘senyes’ dels pescadors pinedencs
És una iniciativa dels pescadors de Pineda que han volgut retre un petit homenatge als termes que sempre han fet servir per situar-se damunt dels bons caladors de peix.
Es tracta d’un pal indicador que mostra els noms d’algunes ‘senyes’ (amb la seva terminologia popular) i que s’ha instal.lat coincidint amb la Setmana Santa.
Ha estat fet per un grup de pescadors i també han fet una rosa dels vents i al capdamunt s’hi pot veure un penell amb el perfil d’un pescador, que mostrarà la direcció del vent. A més, el pal prové d’un patí català històric que té més de 50 anys i que originàriament era de Sant Pol i durant molts anys ha estat a Pineda. Ara s’ha restaurat per crear el nou pal indicador. S'hi ha posat un rètol amb una il.lustració a l'estil dels quadres que fa Josep Perpinyà.
L’orientació dels pescadors ‘en marc’
Els pescadors sempre han fet servir sistemes per identificar el relleu terrestre i per mitjà de la triangulació i les enfilacions, és a dir, posar en línia dos referències de la costa. Quan les enfilacions dels dos punts coincidien, volia dir que es trobàvem exactament sobre el lloc on s’havien pres les senyes sense cap marge d’error.
N’hi havia que les coneixia tothom, d’altres eren un dels secrets més ben guardats i la seva transmissió passava de pares a fills tanmateix com a un tresor familiar.
Els pescadors de palangre o nansa afinaven la posició per tenir una bona captura. Els pescadors que anaven amb xarxa l’exactitud no havia de ser tant precisa i es prenien com a senyes accidents geogràfics visibles a grans distàncies.
Aquest nou rètol vol ajudar i fer una tasca de recuperació de la tradició marinera, però també com a element turístic i curiós per les persones que passegen pel passeig.
Senyes que es poden veure al pal indicador
TURÓ DE LES NOGUERES - Senya principal del Roquer i La Barra
BERRUGA - Turó (senya) per saber on comença el Roquer
LA FAROLA - Fa senyals de llum a les barques (3+2) i indica posició
LA VILA - Casc antic de Pineda segons els pescadors
ERMITA DE GRÀCIA - Edifici emblemàtic dels pescadors de Pineda
EL ROQUER - Bon calador ample de fons rocallós
LA BARRA - El calador més llunyà per pescar peix i llagostes
EL MAMELLÓ - Roca solitària de bona pesquera
EL MARGE - Fort desnivell de fons sorrenc que baixa fins les 18 braces
ELS SECS - Banc de sorra on trenquen les onades en temporal
Llegenda del tríptic editat pels pescadors
La configuració submarina és complexa per entendre ‘des d’en terra’. Al fons marí hi ha roques, planasses, fangars, sorrals, alguers, etc. i obstacles com naus enfonsades, emissaris de depuradores, cablejat del telègraf, etc. Tot això també forma part d’un conjunt de perills pels arts de de pesca.
Tota la informació que tenen els pescadors i juntament amb la memòria dels patrons, han format des de sempre, part de la cultura marinera. Per tant, és un tresor familiar i herència que passant de pares a fills i que ha permès tenir uns coneixements exactes dels llocs i profunditats.
En general, la feina dels pescadors amb arts menors s’ha fet prop de la costa i s’ha regit per la observació de punts de referència costaners teixint un sistema de coordenades conegudes en l’argot mariner com a senyes o enfilacions.
Per fixar la posició en superfície de l’embarcació, cal imaginar-se una triangulació on la barca serà el vèrtex. (Punt A). Els dos costats del triangle, seran definits per dos punts visibles i coneguts per a cada direcció (pot ser un turó, un campanar o una edificació...) Aquests punts, sovint, han de coincidir amb altres elements per ‘enfilar’ els punts geogràfics i determinar d’una forma molt exacte cada roca o bon calador de peix del fons del mar.
NOMS DE SENYES ESCOLTADES ALS NOSTRES AVIS
Cada turó, muntanya i vall d’aquesta alineació té el seu nom batejat per la gent de mar des de temps llunyans.
Per la banda de llevant, els pescadors poden identificar a la serralada entre Lloret, Blanes i Vidreres on s’hi troben els turons del Mamelló, el Frare xic, Berruga, el sot de Barruells, etc.
Per la banda de garbí, els pescadors de Pineda solen tenir en compte punts de la vila de Pineda i el Montnegre com ara el campanar, el turó de Montpalau, el turó de can Buch de les Nogueres, can Roig, Sant Pere de Riu, l’Ermita de la Mare de Déu de Gràcia, etc... darrerament també es tenen en compte edificacions de la trama urbana com ara hotels, edificacions altes o fins i tot hivernacles enclavats als contraforts dels turons.
Aquests punts es fan servir sobretot per situar-se correctament damunt del ‘Roquer’ que és un punt on hi ha bona pesca o d’altres accidents geogràfics del fons del mar.
És per aquest motiu que al llarg de la història, els pescadors han tingut un coneixement detallat del perfil de la costa, els cims i turons, les muntanyes, ermites, campanars i masos, etc.
Els Pescadors de Pineda hem volgut difondre part d’aquest patrimoni amb un pal indicador que recupera una petitíssima part dels mots que han fet servir els pescadors durant centúries. Ho posem a l’abast de tothom perquè aquest patrimoni immaterial no sigui aliè als pinedencs i visitants i es pugui conservar.