Vés al contingut
1

Avui al #RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal, els búnquers de la platja

A inicis de la Guerra Civil les platges de les poblacions costaneres del bàndol republicà es van fortificar amb la construcció de fortins (búnquers). A Pineda l'any 1937 se'n van construir tres, dels quals se'n conserven dos.

 

1

▪️ El primer (fotografia 1) estava situat a l'actual platja dels Pins. No hi ha una data exacte de la seva construcció. Passada la Guerra, i a partir del 16 de juliol de 1954, dia que es va inaugurar el càmping Alberto Fernández Galar de l'Obra Sindical Educación y Descanso, el búnquer va quedar-hi integrat. Amb els anys es va utilitzar com a magatzem del servei de bar. Es va retirar al 2004 a l'estar molt malmès per un fort temporal de l'octubre del 2003.

 

1

▪️ El segon búnquer (fotografia 2) està situat just davant de la plaça Sara Llorens i encara en dies de temporals el podem observar. Gràcies a documentació i inscripció existent es pot datar el 20 de setembre de 1937.

 

1

 

▪️ El tercer (fotografia 3) és potser el més desconegut tot i que està plenament visible. Està ubicat al costat del càmping Caballo de Mar i s'utilitza de magatzem municipal i també per l'agrupació de petanca. També es va construir el 20 de setembre de 1937 i presenta una estructura diferent de la resta: planta rectangular amb teulada a dues aigües. La forma de les obertures laterals i el gruix de les parets indiquen que es tracta d'un element de defensa.