Vés al contingut
1

Dr. Josep Sánchez de Toledo: 'No només emmalalteix el nen amb càncer sinó tota la família, que cal cuidar també'

Foto: H. Vall d'Henron

 

«No només emmalalteix el nen amb càncer sinó tota la família, que cal cuidar també». Així ho ha explicat a Ràdio Pineda el dr. Josep Sánchez de Toledo i Codina, referent internacional en oncologia pediàtrica. El 1984 va introduir a Espanya els trasplantaments de medul·la òssia a infants amb leucèmia i ha estat responsable del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de la Vall d'Hebron. Avui, 15 de febrer, és el dia Internacional del Càncer Infantil.

 

Escolta AQUÍ el reportatge

 

El dr. Josep Sánchez de Toledo és reflex de tota una vida dedicada als seus pacients, i alhora, a la investigació del càncer en la infància. Fins fa tres anys ha estat el cap de recerca de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron i actualment és consultor honorífic del Comitè Científic de l'Institut Català d'Oncologia. Ha participat al programa Pineda es Mou, amb motiu de la Setmana contra el Càncer. Ha explicat que el càncer en la infància suposa un 2% de tots els càncers que es diagnostiquen, i la primera causa de mortalitat en els nens de més d'un any de vida. Ha explicat que, davant d'un diagnòstic de càncer «al nen mai se'l pot enganyar, però cal dir-li les coses tenint en compte l'edat i el seu grau de maduresa »

 

Respondre a les preguntes d'infants i adolescents amb càncer no és fàcil. El dr. Sánchez de Toledo explica que tot allò que pregunten correspon sempre a nens més grans, i sovint «no t'ho esperes. Sobre si s'han de separar dels pares, sobre els tractaments i efectes secundaris, i fins i tot, preguntes sobre la mort»

 

També ha explicat com afecta als infants les exploracions mèdiques, i que davant d'això,cal evitar el dolor i no fer proves mai a la seva habitació a l'hospital, ja que «és el seu refugi». En l'entrevista, ha explicat alguna anècdota, com el fet que hi hagi dos metges de la Vall d'Hebron que van ser pacients seus i tres infermeres. A tota espanya hi ha 10 metges que han estat pacients d'oncologia, i alguns que són especialistes en càncer, i una vintena d'infermeres.

 

Des de la seva experiència, tot el personal que aten els infants ha de treballar en equip i dedicar-se a fons, però no només el personal sanitari, ja que també és important, ha dit, el celador o les persones de la neteja. I ha destacat les entitats que ajuden a la qualitat assistencial dels infants com Oncolliga, l'AECC, la Fundació Ronald Macdonal o d'altres entitats menys conegudes. D'altra banda, el dr Sánchez de toledo ambé ha explicat que en el dia a dia a la planta hospitalària, també ha après molt d'infants i famílies.

 

Pel que fa a la seva tasca com a investigador, junt amb l'equip de la Vall d'Hebron, ha dit que han treballat sempre per «millorar la supervivència dels infants amb càncer, amb els mínims efectes secundaris». Està satisfet del que s'ha aconseguit i el que ha vist d'ençà que ell va començar, el 1975. Ha destacat que en aquests anys s'ha passat d'una supervivència del 40% en el càncer en la infància, fins l'actualitat, que és del 80% en els països desenvolupats. «Això ha estat possible per tota la investigació i la evolució dels tractaments». Per tot això, conclou, per ell ha estat 'una aventura fascinant'.