Vés al contingut
1

La teràpia assistida amb gossos millora l’autoestima i l’ansietat dels adolescents amb trastorns mentals

La teràpia assistida amb gossos millora l’autoestima i l’ansietat dels adolescents amb trastorns mentals. Ho confirma l’estudi en què ha participat l’Hospital de Mataró amb 32 adolescents d’entre 13 i 17 anys ingressats en la Unitat d’Aguts de Psiquiatria Infanto-juvenil. S’ha demostrat que afavoreix un clima de seguretat i confiança que ajuda a establir la relació terapèutica amb els pacients, millorant l’autoestima i disminuint l’ansietat. Així ho ha explicat la terapeuta Maite Roman, de l'Hospital de Mataró.

 

Un dels aspectes més ben valorats pels adolescents és l’acceptació incondicional: asseguren que l’animal els accepta tal com són, els ajuda a oblidar els problemes i els aporta seguretat i confiança. A més, el gos és capaç de percebre quan se senten malament i consideren que ells fan sentir feliç l’animal. ha explicat com ha participat l’Hospital de Mataró en aquest estudi

 

L’estudi multi-cèntric Mental-Dog, en que ha participat l'Hospital de Mataró, avala els beneficis de la teràpia assistida amb animals (TAA) per a adolescents amb problemes de salut mental. Demostra la utilitat de les intervencions no farmacològiques com a complement als tractaments farmacològics en aquests tipus de pacients.

Objectiu. L’estudi té per objectiu avaluar el grau de vincle humà-animal generat després de diverses sessions de TAA amb els adolescents ingressats i entre les principals conclusions destaca que un curt període de temps (generalment dues sessions) és suficient per establir un bon vincle entre el gos i pacient.

Resultats a l’Hospital de Mataró. Dels 32 adolescents que van participar en l’estudi, la meitat patia un trastorn de la conducta alimentària (TCA) i la resta altres diagnòstics com trastorn de la conducta, trastorn de l’espectre autista o depressió. En general es va observar un augment de l’autoestima i una disminució de l’ansietat, millorant especialment aquells pacients amb depressió.