Vés al contingut
1

Es compleixen dos anys del temporal Glòria que va impactar de ple a la costa de catalana

 

El temporal es va produir del 20 al 23 de gener de 2020 i es van registrar pluges acumulades molt importants i nevades. Va causar múltiples destrosses i incidències a bona part del territori. Cal destacar també les grans destrosses que va causar a les Terres de l'Ebre.

Els rius van portar cabals molt importants, per exemple, la Tordera, que va arribar a crear un nou delta de 200 metres de llargada mar endins. La pluja va inundar més de 800 hectàrees de camps de pagès a la plana de la Tordera, va tombar arbres i la hortalissa va quedar molt malmesa.

 

1

 

Les onades al mar van ser monumentals i va fer desaparèixer platges i en el cas de Pineda, va impactar de ple amb gravíssimes afectacions a tot el litoral. Els pescadors van haver de pujar les barques a tocar la de la via del tren, un fet que no passava de feia dècades.

 

1

 

Va destruir vials i carreteres com a Palafolls i Malgrat de Mar, entre moltes altres poblacions. També va afectar la xarxa de distribució d'aigua, electricitat i telefonia.

Alguns dels desperfectes a Pineda van ser a la façana litoral, a la Confraria de Pescadors i en molts carrers s'hi va acumular molta brossa i també es va emportar tendals i altres elements del mobiliari urbà, així com branques d'arbres, entre altres.

 

1

 

1


 

La platja de Pineda plena de canyes, arbres i vegetació

Tothom recorda l'estat en que va quedar la platja de Pineda, amb milions de canyes repartides per tot el litoral de l'Alt Maresme. Hi havia grans arbres i molta vegetació i fins i tot, durant les tasques de neteja del litoral, van aparèixer animals com ara tortugues d'aigua dolça i fins i tot serps, que havien baixat per la Tordera fins a anar a parar a les platges. Sorprenentment, moltes d'elles van aparèixer vives i van ser retornades al medi natural.


 

Neteja col.lectiva de la platja en una jornada històrica

Més d'un miler de persones van participar el diumenge 26 de gener en una netejada popular de les platges de Pineda, dels de la platja dels Pescadors fins la platja de Poblenou. Infants, famílies, joves, adults, gent gran... es van mobilitzar a Pineda al llarg de gairebé tres quilòmetres de platja. Va ser una iniciativa popular amb el suport de l'Ajuntament de Pineda.

https://www.radiopineda.cat/node/14829

 

1

 

1

 

1


 

Les obres de rehabilitació del passeig es van fer el maig de 2020, poc després del temporal

https://www.radiopineda.cat/node/15301


 

Les ràdios municipals de l'Alt Maresme, i també Ràdio Pineda, van ser guardonades als Premis de Ràdio Associació per la cobertura del temporal

https://www.radiopineda.cat/node/14979


 

Temporals devastadors

Cal destacar recentment, els temporals de 2001 i el 2003 quan va enderrocar l'antic quarter de la Guàrdia Civil de la platja de Pineda, entre altres. El temporal de 2003 va produir una gran llevantada, amb el passeig malmès, el quarter de la Guàrdia Civil enderrocat i -el més important- un canvi en la fesomia de la platja. Del 2010 al 2019 s'observa un repunt en el nombre de temporals que han creat gran problemes a la línia litoral de Pineda.

També cal destacar que el 1947 es va produir un gran temporal a Pineda durant el mes de gener amb destruccions importants a la línia de tren. El 1955, l'Ajuntament de Pineda ja demanava ajut a les administracions estatals i explicava que la Confraria de Pescadors ja patia una situació vulnerable davant els temporals.

A les imatges de fa 60 o 70 es pot apreciar que la platja també es va reduir i en canvi als anys 70, la platja era molt més ampla.

 

1