Vés al contingut
1

Un grup de pinedencs es mobilitzen per demanar la restauració de l'ermita de Sant Rafael

 

Fotos. Ràdio Pineda

 

Escolta un fragment del manifest llegit a la concentració

Escolta l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), en una entrevista a Ràdio Pineda

Escolta els portaveus de l'oposició (ERC-JXP, PEC, EM-JXCAT)

 

Ahir dijous al vespre es va fer una concentració a la Plaça de Catalunya per mostrar «la preocupació per mantenir el patrimoni històric de Pineda». Es va llegir un manifest on hi diu que «hi ha espais que tenen una significació especial, com ara Sant Rafael al peu del Montpalau». El manifest diu que «gràcies a altres iniciatives passades s'ha pogut recuperar espais com ara la Font del Ferro, i el Moli de Can Marquès, però també cal la implicació de les institucions que han de vetllar per conservar el patrimoni del poble».

El manifest diu també que «s'ha fet tard i ara cal reconstruir Sant Rafael el més aviat possible per dignificar el poble». El manifest també destaca que cal «omplir de vida els espais recuperats per a assegurar la preservació dels espais».

El manifest també demana que «revisi el pla d'ordenació urbanística per evitar que es pugui urbanitzar una part de la Vall de la Riera de Pineda». També diu que «no tot es pot fer de cop, però cal actuar el més aviat possible». Per això demanen «un projecte per dignificar l'ermita, la reconstrucció del temple, i un projecte de protecció de la Vall de la Riera dotant-los de funció social».


 

La iniciativa popular amb el nom 'Salvem Sant Rafael' ha sorgit de forma espontània entre un grup de persones que han explicat que «volen buscar formules per a poder restaurar Sant Rafael i la resta de patrimoni de Pineda que està en perill». Segons han dit, «volen evitar més destrucció i deteriorament de patrimoni històric del poble i del Maresme en general». Han manifestat la preocupació per l'enfonsament de l'ermita de Sant Rafael i per l'estat de deteriorament de Can Martorell entre altres espais. També s'han recollit adhesions i telèfons de persones que vulguin fer un grup per a aportar idees i iniciatives per recuperar patrimoni pinedenc.


 

Els portaveus polítics també es sumen a la demanda per restaurar l'ermita

A la concentració hi van ser els portaveus dels grups polítics municipals i també el regidor d'urbanisme, Jordi Masnou, en nom del govern de Pineda. Jordi Masnou ha dit que «els tècnics ja han fet un primer informe». El document apunta a que la causa de l’esfondrament del sostre de la capella és pels fets de vandalisme al seu interior que l’ha anat debilitant fins a provocar l’esfondrament total de la coberta. Pel sistema de construcció, la volta ha empès cap a l'exterior les parets produint les esquerdes a les seves cantonades. De totes formes, segons l'estudi l’estructura que encara queda dempeus no revesteix perill de col·lapsar.

Una solució seria acabar d'enderrocar el que queda de teulat, lligar de nou tota l'estructura de l'ermita i fer un nou teulat, que podria ser diferent del que hi havia fins ara, fet amb noves tècniques més resistents i amb menys pes del teulat antic que ara s'ha desplomat.


 

Justament, l'alcalde de Pineda Xavier Amor ha dit a Ràdio Pineda que «l'Ajuntament vol apostar pel patrimoni, tot i que en aquest cas, com a administració, s'hauria pogut fer més». També ha dit que «s'ha fet un primer estudi per saber què ha passat» i tot indica que «els actes vandàlics i a la pròpia construcció de l'ermita han provocat que el teulat no hagi aguantat el gran pes que té el sostre».

Ara, segons ha dit «dóna el compromís de recuperar l'ermita». També ha dit que «li agradaria tenir interlocutors per fer un grup de treball i fer seguiment de les obres a fer i de tot el patrimoni que té Pineda». Ha dit que «cal preveure accions com aquesta i té el compromís de poder restaurar el temple i tenir pressupost».


 

Mònica Palacín d'ERC-JxP ha dit que «no hi ha una pla de patrimoni a Pineda i caldria un equip per fer una planificació per preservar les edificacions històriques». Ha explicat que «tothom sabia que estava en mal estat i l'espai està molt deteriorat». Ha afegit que «ara caldrà fer una inversió amb una nova partida econòmica i caldrà fer-ho ràpid per no perdre elements que encara es conserven».


 

Marcos Ortega de Pineda en Comú ha dit que «cal començar a treballar en el catàleg de patrimoni cultural de Pineda i que sigui un orgull per a tothom». Ha dit que «cal la seva restauració valorant el seu cost i volen treballar perquè tingui un ús».

 

Noemi Llorens d'EM-Junts X Catalunya ha dit que «les institucions han d'anar de la ma de la societat civil». Ha dit que «quan l'administració no escolta, poden passar coses com aquesta». Ha afegit que «es veia a venir, perquè l'estat de l'ermita era lamentable i molt degradat».

 

1

 

1

 

Les darreres tasques de neteja del temple

Les darreres tasques de rehabilitació es van fer el 2013 a càrrec del Cau de Pineda, les ADF's de l'Alt Maresme, i el Centre d'Estudis Arqueològics de l'Alt Maresme amb el suport del XIP i l'Ajuntament de Pineda. En aquella ocasió es va fer una petita actuació al recinte de l'ermita i també es va netejar el bosc d'arbres morts i s'hi van posar 300 noves teules per substituir algunes de les antigues i en més mal estat. També es van netejar completament les parets de guixades i el seu aspecte va millorar a l'exterior. Després d'aquesta actuació no s'hi ha fet res més i la degradació ha tornat a ser més que notable els darrers anys.


 

És una ermita de titularitat municipal construïda el 1908 a l'estil romànic que es troba en una estat de degradació evident. Ha estat restaurada en diverses ocasions i fins i tot tenia imatges, ornamentacions diverses, una creu i una campana que va oferir el Grup Pa, Vi i Moltó de Calella. Però el 2012 va ser saquejada per darrer cop i des d'aleshores el seu estat d'abandó és cada cop més evident. La imatge de Sant Rafel que era al seu interior està salvaguardada a la Parròquia de Santa Maria de Pineda ja que en el seu moment es va poder recuperar d'enmig de la runa després del saqueig del temple.

 

 

1
Sant Rafael, dies abans que caigués el teulat. Foto de Maria Riera.