Vés al contingut
1

Noèlia Quirant explica a Ràdio Pineda el seu estudi premiat per la Fundació Mutuam

 

Foto. Ràdio Pineda

 

Escolta l'entrevista a Noèlia Quirant Arellano

 

La pinedenca Noèlia Quirant ha rebut el premi de Recerca d’Atenció a la Dependència de la Fundació Mutuam, pel treball “Sobrecàrrega de la persona cuidadora principal dels usuaris dependents com a motiu de rebuig al trasllat a Hospitalització a Domicili”. El premi l'ha atorgat la Fundació Mutuam i servirà per dotar l'estudi de finançament i poder-lo presentar en fòrums i revistes especialitzades, entre altres.

L'objectiu de l'estudi és veure si hi ha relació entre la sobrecarrega que presenten els cuidadors, i el fet que rebutgin un ingrés a domicili de la persona que tenen a càrrec i prefereixin un ingrés convencional a l'hospital.


 

L’hospitalització a Domicili és una modalitat assistencial que es concep com a alternativa a l’hospitalització convencional. La funció principal se centra a evitar l’ingrés hospitalari. S'ofereix al pacient ser al seu domicili i igualment té el tractament mèdic i infermer com si fos a l’hospital. Els pacients atesos en aquesta unitat han de trobar-se en una situació clínica estable, han de disposar d’un cuidador i han d’acceptar aquesta modalitat d’atenció.

 

En aquest sentit, la infermera Noèlia Quirant explica que hi ha la hipòtesi que "alguna persona cuidadora pot rebutjar l’ingrés a domicili per buscar un descans d’aquestes cures”. Ha dit que «no tothom pot assumir cuidar un pacient, quan sovint, també és gent gran».

També ha dit que la meitat dels casos on s'ha ofert l'atenció a casa, ha rebutjat aquesta modalitat. Del total rebutjat, un 20% corresponia a la negativa del cuidador/a. Per això, el treball aposta perquè aquest servei pugui oferir també «auxiliars d'infermeria, que podrien ajudar molt amb tasques de suport a la llar, dutxes o higiene, entre altres». Noèlia Quirant ha dit que «quan més temps es passa a l'hospital, més dependents surts, per tant, cal afavorir poder estar a casa».

 

Actualment, hi ha tres equips formats cadascun per un metge de medicina interna i tres infermeres i tenen una capacitat de fins a 30 pacients.

Els pacients poden ingressar des del mateix domicili i també des de residències geriàtriques, urgències i unitats d’hospitalització. Segons dades del CSMS, anualment es realitzen aproximadament unes 1.200 altes amb una estada mitjana de 6,8 dies.


 

Noèlia Quirant ja va rebre el premi Enfermería en Desarrollo en una gala celebrada a Madrid el 2016

Va guanyar el premi més prestigiós d'Infermeria a Espanya "Enfermería en Desarrollo" en la categoria de treballs universitaris. S'hi van presentar 200 candidatures d'infermeres i fisioterapeutes, no només d'arreu d'Espanya sinó d'altres països. El treball posava en valor el paper de les professionals de la infermeria i mostrava la imatge estereotipada que la societat té d'aquests professionals i com de vegades la feina sembla invisible.