Vés al contingut
1

Any nou, preus nous

 

Foto. Unsplash

 

Durant el 2024 augmentaran els impostos a la factura de la llum i el gas i s’apujarà la tarifa de l’aigua. El 2023 serà recordat com l'any en què totes les mirades han estat posades en la lluita contra la inflació. Els aliments han tocat sostre, amb pujades de preu que han superat el 10%, i també ha arribat a nivells rècord l'Euríbor, que ha assolit les taxes més altes des de la crisi del 2008. Malgrat que sembla que l'any acaba amb els preus moderant-se i donant un petit respir, el 2024 arriba amb alguns serveis que s'encariran. Durant el pròxim any també augmentarà el preu de l'aigua i gradualment els impostos a la factura de la llum i el gas.


 


 

S’encareix la factura de l’aigua 

Entra en vigor l’increment del 33,7% de la tarifa mitjana de l’aigua, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. L’Agència Catalana de l’Aigua calcula que l’encariment tindrà un impacte d’un euro per persona, malgrat que l’import definitiu pot variar en funció de cada municipi. La companyia va justificar la pujada pel fet que les tarifes no es revisaven des del 2017, el context de sequera, i l’augment del preu de la llum i el sobrecost que aquest provoca en l’ús de plantes dessaladores.  

Ara bé, l’impacte en la factura dels clients dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona es preveu que sigui a partir del març. En concret, l’encariment serà d’una mitjana de cinc euros. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), però, preveu que amb els nous preus més clients es puguin beneficiar de les bonificacions.  


 

Augment gradual de l'IVA de la llum i l'electricitat 

Durant aquest 2024 també augmentaran gradualment l'IVA de la llum i l'electricitat. Derivat de la normalització dels preus energètics, l'últim Consell de Ministres de l'any del govern espanyol va optar per retirar de manera progressiva les bonificacions.  

Així, l’impost especial sobre l’electricitat serà reduït durant els sis primers mesos de l’any i a partir del juliol s’enfilarà fins al 3,8%. En la mateixa línia, l’impost sobre el valor de la producció elèctrica, que ara està suspès, recuperarà gradualment el seu valor habitual. En relació amb l’electricitat, cal recordar que aquest dilluns també entra en vigor la nova tarifa regulada (PVPC), que pretén reduir la “volatilitat” dels preus i propiciar que les factures tinguin més estabilitat, segons el govern espanyol. Pel que fa al gas, també pujarà fins al 10% a partir de l'1 de gener i fins al març. Passat l'hivern es recuperarà el tipus normal del 21%. 

Els lloguers, limitats a un 3%

D'altra banda, el govern espanyol manté la limitació d'apujar els lloguers en l'actualització de rendes, que enguany estarà al 3%, i no el 2%, com el 2023. La mesura es va aprovar per evitar que, en la revisió dels contractes que s'actualitzen amb l'IPC, un llogater pogués veure el preu de l'habitatge augmentat per sobre del 6 o 10% quan la inflació estava disparada. 

Pel que fa a les hipoteques, el desembre ha tancat amb l'euríbor per sota del 4% per primera vegada en mesos, després de les fortes pujades registrades durant tot l'any. Això pot implicar un estalvi per als hipotecats a tipus variable que hagin de fer revisió semestral. ASUFIN calcula un estalvi d’uns 19 mesos mensuals en una hipoteca de 100.000 euros a 25 anys amb Euríbor +1% que s’hagi de revisar ara. 


 


 

Les pensions pugen un 3,8%

Amb el canvi d'any, els pensionistes també veuran com pugen les seves nòmines. D'acord amb la revalorització lligada a l'IPC aprovada en l'últim consell de ministres, les pensions pujaran un 3,8%. La pensió mitjana de jubilació a Espanya s'incrementarà per tant uns 52 euros al mes i un conjunt de 734 euros tot l'any. La mitjana de les pensions de tot el sistema -que se situa en els 1.200 euros- experimentarà un increment d’uns 46 euros al mes, fins als 638 euros l’any.