Debat: "El Maresme: reptes nous i pendents després de la crisi"
"El Maresme: reptes nous i pendents després de la crisi” és el títol de la taula de debat en la que han participat aquest matí l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, l'alcalde de Mataró, David Bote i Damià del Clot, president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Vilassar de Mar. El debat ha estat a l'entorn de les perspectives de recuperació econòmica, el creixement de la població amb la necessitat de més serveis i de la qualitat de vida de les persones que habiten la comarca. L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha posat en relleu el potencial dels municipis del Maresme i els eixos a treballar per potenciar el creixement econòmic. Xavier Amor, ha parlat dels fons europeus i també de les diferents realitats que hi ha a la comarca. Xavier Amor ha participat al debat telemàtic des del passeig Marítim de Pineda.
Tres realitats
Els alcaldes de la comarca han parlat, durant el debat, dels diversos reptes i oportunitats de la comarca per sortir de la present crisi. En aquest sentit, Del Clot ha estat molt clar a l’hora d’assenyalar els punts forts i febles del Maresme: des de la seva ubicació estratègica i virtuts climàtiques, fins a la necessitat de reforçar les comunicacions intra i extra-comarcals per posar en valor el teixit econòmic i industrial. El fet de la propera eliminació dels peatges, ha dit David Bote, no ha de tapar altres necessitats de connexió i les nombroses necessitats sòcio-sanitàries de la comarca.
Igualment, ha quedat clar que els reptes són distints segons la zona de la comarca. I és que, com ha recordat Xavier Amor, “hi ha tres realitats diferents”, que vindrien marcades per l’Alt Maresme (Santa Susanna, Malgrat, Pineda i Calella) “que es basen en el turisme, primordialment”; Mataró i la seva orientació a la indústria i la innovació; i el Maresme Sud, amb les localitats més properes a Barcelona, que tenen una altra sèrie de problemàtiques.
Expectatives favorables
En aquesta diversitat, els alcaldes han anat presentant algunes experiències d’èxit i de potencial amb les que esperen fer front als propers mesos. Per exemple, David Bote ha presentat el projecte de “Mataró, Ciutat Cuidadora”, basada en l’ajut a persones en situació complicada, l’anticipació de nombrosos reptes de futur, la gestió del cicle de l’aigua i l’economia de les cures, uns projectes “que estan pensats per aportar prosperitat a la ciutat i al seu entorn comarcal”.
De la seva banda, Montserrat Candini ha parlat del certamen atlètic del mes d’octubre (Iron Man) que representarà la visita de 6.300 participants, juntament amb les seves famílies i equips, provinents de 93 països. Representa “una finestra al món i la possibilitat de donar resposta i oxigen a les necessitats de l’economia productiva local”, ha assenyalat.
Damià del Clot ha esmentat que el Consell Comarcal ha de jugar el paper d’espai “de coordinació, deliberació i diàleg” entre tots els municipis per materialitzar totes les oportunitats, “malgrat que les competències són poques”.
Igualment, Xavier Amor ha comentat que “durant la pandèmia no ha ajudat gaire la inestabilitat en la política catalana” i que “ara que sembla que n’hi ha una mica és bon moment per establir noves estratègies i teixir noves aliances entre els municipis, la Generalitat i el sector privat”.
En el debat s'han tractat els principals reptes i oportunitats als que ha de fer front el Maresme i ha estat organitzat per alcaldes.eu
Debat:
https://app.livestorm.co/presston-comunicacio-int/el-maresme-reptes-nou…