Vés al contingut
1

El ple aprova una declaració Institucional per la fi del conflicte entre Israel i Hamas a la Franja de Gaza

 

Foto. ACN

 

Tots els partits l'han llegit i també ha estat aprovada per unanimitat. La declaració demana «urgentment a l’Estat d’Israel que aturi els bombardejos indiscriminats sobre població civil a la Franja de Gaza, que també condemnem. Recordem que tota resposta bèl·lica ha de complir amb les obligacions del dret internacional humanitari. Cal aturar els crims de guerra, i aquells ja comesos han de ser investigats i jutjats». També demana a les autoritats israelianes que aixequin el setge a Gaza, tot garantint l’arribada d’aliments, aigua i electricitat, subministraments mèdics i ajuda humanitària. Igualment, que reverteixin l’ordre a la població civil d’abandonar la Franja de Gaza, provocant així el trasllat forçat de població, fet penat segons el dret internacional.


 

Demana un alto al foc i l’establiment d’un corredor humanitari per assegurar la sortida de la població civil més vulnerable, especialment menors i ferits crítics, així com per permetre-hi l’entrada d’ajuda humanitària.


 

També demana a la UE que no suspengui l’ajuda al poble palestí, ni la de caràcter humanitari ni l’ajuda al desenvolupament, atès que aquesta ajuda és essencial per la subsistència de molts Palestins, especialment de Gaza, i eliminar-la per complet equivaldria a un càstig col·lectiu. Ben al contrari, donada la magnitud de la tragèdia humanitària, cal augmentar-la.

El text recorda que el conflicte entre Israel i Palestina fa dècades que persisteix, i que la violència associada al conflicte només ha generat més violència i ha reforçat els extremistes. Expressem la nostra profunda preocupació pel fet que les relacions i el diàleg polític entre israelians i palestins s'hagin erosionat completament durant els últims anys i que la prolongada ocupació del territori palestí, amb, entre d'altres, l'expansió rècord dels assentaments, la creixent violència dels colons, les demolicions, la confiscació de terres i els desnonaments han creat una situació insostenible i una profunda crisi de drets humans que cal abordar amb urgència. Remarquem que la violència, el terrorisme i la incitació a l’odi són fonamentalment incompatibles amb una resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina.


 

Per últim, demana el restabliment de les converses de pau entre Israel i Palestina a favor de la solució dels dos estats, capaços de conviure amb pau, respecte als drets humans i garanties de seguretat, d’acord amb les fronteres de 1967 i amb els Acords d’Oslo i les resolucions 242 i 338 de Nacions Unides.