Vés al contingut
1

Iris Triola (pescadora): «Ens paguen el quilo de sardina a 1€ i vosaltres la pagueu a 8€»

 

Fotos. Iris Triola (aquest cop fent captura d'escamarlans, espècie molt valorada)

 

Escolta l'entrevista

 


 

Les dones al sector pesquer no sempre ho han tingut fàcil, sobretot si es tracta d’anar a la mar. Hem entrevista a la pescadora blanenca Iris Triola acaba d’obtenir el seu títol de patrona de pesca a la Confraria de Pescadors de Blanes. Tot i que sempre s’ha associat la pesca a un ofici masculí, les dones també n’han format part desenvolupant un paper important. Els homes sortien a la mar mentre les dones duien a terme altres tasques també essencials com el transport i venda de peix al mercat o la reparació de xarxes malmeses, entre altres.


 

Iris Triola pesca amb una 'teranyina' i ha dit que «cal defensar el paper de la dona en el món de la pesca». També ha dit que «tenen moltes dificultats per tirar endavant la seva feina, i sobretot es troben amb moltes traves administratives, i cada cop hi ha menys pescadors».

 

També ha dit que «de vegades venen algunes espècies de peix a només 50 cèntims el quilo». També ha demanat «menjar peix d'espècies no tant conegudes, i que són molt bons». Ha afegit que «el millor peix és el que es pot comprar a la peixateria, perquè és fresc, de proximitat i que no sigui de piscifactoria».

Ha dit que «sovint venen el quilo de sardina a 1€a la llotja, mentre que a les peixateries el cost pot ser de 8€ el quilo». Ha dit que caldria «repartir millor els guanys».

 

1

 

Les dones pescadores demanen igualtat i que el sector de la pesca sigui de persones, on totes puguin ser valorades pels seus propis mèrits i qualitats, i on totes tinguin la oportunitat de demostra-ho.