Vés al contingut
1

Noves mesures per frenar la cinquena onada de la pandèmia

Atenció a pacients COVID Foto: CSMS

 

El govern vol frenar l'elevada incidència de la pandèmia amb noves mesures. Per això, es limiten les trobades socials i els horaris. Totes les activitats han de finalitzar a dos quarts d'una de la matinada i les trobades socials hauran de ser de 10 persones com a màxim. Pel què fa a la restauració, a 2/4 d'1 de la matinada ja hauran d'haver recollit per tancar, i també haurà d'acabar el servei a domicili.


 

Sobre la limitació del nombre de persones, no se'n podran trobar més de 10 en cap àmbit, ni públic ni privat, ni en interior ni en exteriors, llevat que es tracti d'aquelles amb qui estem convivint. No es pot menjar ni beure en grup a la via pública, exceptuant els àpats en el marc d'activitats escolars, com són els casals d'estiu i colònies.


 

En el cas dels esdeveniments culturals, a més, el públic haurà d'estar assegut. "Ja no hi haurà actes culturals a peu dret", ha dit el conseller Argimon. A banda dels límits d'aforament, aquests actes hauran de comptar amb un espai de 2,5 metres quadrats per persona. Hauran d'acabar també a les 00.30 h, amb mitja hora per desallotjar activitats musicals. Això suposa, en el cas de Pineda, que si no hi ha més restriccions, el Festival Arts d'Estiu es pot mantenir, ja que és amb públic assegut i distància de seguretat entre grups bombolla.


 

Dades "més que pèssimes"

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha qualificat les dades de "més que pèssimes". "L'explosió ha estat en dues setmanes i és necessari reduir la interacció social". "En 17 dies s'ha arribat a incidències molt altes" que tenen a veure amb la interacció social que hi ha hagut, segons ha dit el conseller. Josep Maria Argimon ha alertat sobre l'increment de pacients crítics joves. "El percentatge de menors de 40 anys ingressats a l'UCI ha passat d'un 4% en les anteriors onades al 25% actual" És a dir, de les persones que estan a les unitats de cures intensives, una de cada quatre és menor de 40 anys. L'edat mitjana és de 50 anys.

Del total d'ingressats als hospitals, un 35% dels ingressats és menor de 35 anys. El conseller ha explicat que la variant Delta és present al 80% dels nous casos a Catalunya.