Vés al contingut
1

El temporal fa aparèixer 'morts' de les antigues barques dels pescadors de Pineda

 

 

Es tracta de les cadenes que es feien servir fa anys per poder assegurar les barques en cas de temporal. Els pescadors els anomenen 'morts' i són blocs de pedra on s'hi lliga una forta cadena i que servien per poder salvar les embarcacions en cas de temporal sobtat. Ara ha aparegut un altre 'mort' just davant de la Confraria de Pescadors de Pineda. A aquestes estructures senzilles s'hi lligava el cap de varar com la politja que servia per fer-hi passar el cable de treure. Aquesta politja era mòbil, només n'hi havia una que s'anava fermant al mort per on calia treure la barca.


 

Recordem que anteriorment a Pineda hi havia barques de grans dimensions, coneguts com 'bous' o també 'sardinals', on hi treballaven colles patrons i mariners. Els sardinals pescaven amb xarxes, sobretot peix blau i feien fins a 10 metres d'eslora. Eren embarcacions molt habituals a la platja de Pineda i d'arreu del Maresme i Catalunya.

 

1

 

1

 

Altres temporals també han fet aflorar cadenes molt gruixudes; el temporal Glòria va fer sortir cadenes grans que ens fan una idea de la mida de les embarcacions que tenia anteriorment la platja pinedenca.

 

 

1

 

Com a curiositat, en 'Josep de la Ramona', conegut pescador de Pineda, explicava que molt antigament, «quan es treia amb bous, els morts eren de fusta d'olivera i de vegades arribaven a rebrotar i tot». Eren estaques molt grosses clavades a la sorra.


Actualment es fa servir el mateix sistema d'enterrar 'morts' a la sorra, però en aquest cas es fan servir cadenes més petites, d'acord a la mida de les barques actuals que són de pesca recreativa. Per tant, aquest darrer temporal ha menjat sorra de la platja de Pineda i en alguns punts també ha creat un gran esglaó. Justament, aquest fet ha fet aflorar aquestes antigues cadenes.

 

A les fotos es poden veure els 'morts' més actuals, que van quedar greument afectats pels darrers temporals.

1
Temporal del 23 d'octubre de 2019. Pep Basart

 

1
Morts i politges greument afectats pel temporal del 20 de gener de 2020. Pep Basart

 

 

1
Morts actual a la Confraria de Pescadors.

 

 

1

 

 

 

1


 

Per tant, aquest darrer temporal ha menjat sorra de la platja de Pineda i en alguns punts també ha creat un gran esglaó. Justament, aquest fet ha fet aflorar aquestes antigues cadenes.