Vés al contingut
1

Es fa oficial que el festival Psychobilly 2024 es celebrarà a Santa Susanna

 

Fotos. Joan Caimel

 

Celebrarà el seu 30è aniversari i l'Ajuntament de Santa Susanna ha fet públic que es farà a la platja de les Dunes, a tocar del terme municipal de Pineda. El festival es farà cada nit del 2 al 9 de juliol de 2024. És un festival que va començar a Calella però que va passar a celebrar-se a Pineda des del 2008 fins la passada edició. Ara, passarà a celebrar-se a Santa Susanna.

Des de l'Ajuntament de Santa Susanna ja s'informa de l'esdeveniment a els xarxes socials dient que es farà «al costat del mar».

 

1


 

El Psychobilly es va celebrar el 2023 a Can Xaubet

Era l'edició número 29 i s'havia de celebrar a la platja dels Pins, com les darreres edicions, però finalment es va haver de celebrar a Can Xaubet. Durant una setmana es van fer motles activitats en diferents punts del municipi, amb nits temàtiques i altres propostes que conviden als intercanvis culturals. L'oferta musical es complementa amb una oferta turística. Té caràcter internacional i porta visitants de països d'arreu del món. Les millors bandes de l'estil musical arriben a aquest festival que és dels més importants del món del seu gènere amb més de 35 grups de tot el món en escenaris diferents, diversos dj's i festes a la platja.

 

En total el festival acull més de 2500 turistes, majoritàriament d’entre 25 i 40 anys i provenen d’arreu del món. Els darrers anys han gastat una mitjana de 200 € per persona i dia en el sector comercial, restauració i hoteler. El festival generava una despesa total superior als 1,5 milions d’euros cada edició segons l’estudi realitzat pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona (2016).


 

Queixes de veïns arran dels festivals a la platja

Diversos veïns de la zona van mostrar les seves queixes a l'Ajuntament de Pineda i al Síndic de Greuges per «les molèsties que els provoquen els festivals a la platja de Pineda». En el seu moment, l'estiu de 2023, l'Ajuntament de Pineda va decidir moure el festival de la platja fins l'aparcament de can Xaubet. L'Ajuntament de Pineda va emetre un comunicat lamentant «el malestar i les molèsties ocasionades pels festivals i d’acord amb les reunions mantingudes amb el Departament de Costes de la Generalitat, a finals de 2022 ja s’havia començat a prendre les mesures correctores pertinents» pels festivals que es feien a la platja. Recordem que finalment es va anul·lar el Festival Arts d'Estiu, que s'havia de celebrar també a la platja, just després del Psychobilly. Finalment, l'edició 2023 del Psychobilly es va celebrar a l'aparcament de can Xaubet.

 

1


 

Què és el Psychobilly?

El Psychobilly neix al Regne Unit als anys 80, com a fusió del rockabilly fet als anys 50 i els nous estils que apareixen, com per exemple el punk. Amb els anys evoluciona i avui encara ho segueix fent agafant altres tipus d’influències com el pop, metal i altres músiques; en poques paraules podríem dir que és el rockabilly d’avui en dia. Normalment les formacions són trios de guitarra, contrabaix i bateria però moltes vegades s’utilitzen dues guitarres. La seva estètica es sempre molt espectacular i els seus amants són admiradors sense complexes d'aquest estil de vida.